Onsdag formiddag melder Statens vegvesen at en vogntogfører fikk 6000 kroner i forelegg etter å ha kjørt med oppslått pc i frontruta i Oppdal i dag.

- Vi sto sør for Oppdal og tok inn et norsk vogntog med en sjåfør og passasjer fra Litauen. Vi oppdaget raskt at de hadde en oppslått laptop på ei hylle på dashbordet, sier inspektør Sverre Borstad i Statens vegvesen.

Han forteller at de to litauerne var raske med å dra ned laptopen da de ble vinket inn, men da var det for sent.

Lite behjelpelig

- Vi var to personer som allerede hadde oppdaget det, forteller Borstad, som straks kontaktet politiet.

For å gi politiet et helheltlig bilde av situasjonen, ba de litauerne om å sette opp pc-en slik den var, men det var de lite interesserte i.

- Da tok jeg affære selv. Under en kontroll i førerhuset satte jeg den opp igjen, og fikk tatt bilde etterpå, sier Borstad.

Sjåføren ble anmeldt og fikk en bot på 6000 kroner. Vogntoget tilhører et landsdekkende norsk firma.

Alvorlig

- Vi aksepterer ikke dette. Vi tar det veldig alvorlig, sier Sverre Borstad.

Han legger til at Statens vegvesen er opptatt av at sjåførene skal konsentrere seg om kjøringen, og ikke noe annet når de sitter bak rattet.

Likevel er han ikke overrasket over å se slikt.

- Vi har sett lignende tilfeller før, og har anmeldt mange for det samme. Disse sjåførene har også fått store bøter, forteller han.

Litauerne snakket dårlig tysk og engelsk, men de var tydeligvis klare over at det ikke er lov å kjøre med en laptop på dashbordet.

- De var jo snare med å hive den ned da de kom inn til kontroll. De tenker tydeligvis ikke trafikksikkerhet, sier Borstad.

Vanlig med sikthindringer

Inspektør Sverre Borstad mener det er blitt alt for vanlig med sikthindringer i frontruta.

- Det skal ikke være ettermonterte hyller, flagg, vimpler eller pynt som sperrer for sikten i frontrota, sier han.

Det gjelder heller ikke bare vogntog og store kjøretøy. Også i personbiler må en være obs på at for eksempel dashbordkamera eller GPS-er ikke sperrer for sikten.

Overlastet lastebil

Det var ikke bare utenlandske sjåfører som fikk ei saftig bot onsdag.

- En lastebileier fra oppdalsdistriktet fikk 5500 kroner i overlastgebyr og 8000 kroner i bot for å kjøre uten bombrikke, sier Borstad.

Lastebileieren måtte laste av deler av lasten på stedet.

En tredje sjåfør ble anmeldt for å kjøre uten yrkessjåførkompetanse.