Lørdag kveld var det duket for de trønderske journalistenes årlige konferanse, hvor det blant annet ble kåringer av fjorårets beste journalistikk.

Den gjeveste prisen, «Den trønderske journalistprisen», gikk til Adresseavisens podkast «Rått parti».

Her er Anne Dorte Lunås fra Adresseavisen på scenen. Foto: Siv Sandvik

Podkasten er laget av Anne Dorte Lunås, med Stian Wallum, Lajla Ellingsen, Audun Kvitland Røstad og Marius Ergo.

Dette er juryens begrunnelse:

«Er det mulig å fortelle 20 år med politisk historie «alle» kjenner på nye måter og avdekke nye ting - og i tillegg underholde og nå bredt ut? Tydeligvis. «Rått parti» er et fascinerende og oppklarende dypdykk i makt og politikk i Trondheim, enten du har levd i byen eller observert det mektige Arbeiderpartiet utenfra. Journalisten evner å kombinere det nysgjerrige, det sympatiske og det kritiske på en ypperlig måte. Imponerende journalistisk håndverk, rett og slett».

Lunås er veldig fornøyd med å ha vunnet prisen.

– Det er veldig stas. Jeg har brukt mye tid på prosjektet, og på å gjøre politikk som engasjerer mange, men som mange ikke forstår, spennende. Også for de som ikke leser sakene om politikk i Trondheim. Det er jeg glad for å ha fått til, sier hun.

– Også er jeg veldig glad for å ha fått tillit til å jobbe med dette materialet, og for at det gikk så bra til slutt. Det har vært noen motbakker underveis, forteller Lunås.

Adressa-journalistene tok i mot prisen for beste nyhetsjournalistikk. Foto: Børge Sved

– Holdt på å gi opp flere ganger

Podkasten ble lansert i oktober i fjor, samme dag som Rita Ottervik (Ap) ga seg som ordfører i Trondheim.

Gjennom fem episoder får vi høre markante Ap-stemmer som blant andre Ottervik, Trond Giske, Tore O. Sandvik og Rune Olsø. Men også den yngre garde, som blant andre Sandra Skillingsås, er med.

– En god historie må ha dramatikk. Det har det ikke manglet på i Trondheim Ap de siste årene. Jeg tenkte, naivt nok, at denne historien forteller seg selv. Men det var veldig langt fra sannheten. Jeg har holdt på å gi opp å fortelle denne historien flere ganger, sa Lunås da podkasten ble lansert.

HØR FØRSTE EPISODE HER:

Her er prisvinnerne i de andre kategoriene:

Lokaljournalistikk

Prisvinner: Kranvelten på Melhus, Trønderbladet

Bidragsytere: Erik Eikebrokk, Eskil Buseth Folstad, Truls Lereggen, Gunn Heidi Nakrem og Lars Østraat.

Nyhetsjournalistikk

Hederlig omtale: Anne Borgs avgang, Universitetsavisa

Hederlig omtale: Skjev rygg, NRK

Prisvinner: Milliardæren, Adresseavisen

Bidragsytere: Margrete Konstad, Espen Rasmussen, Sissel Lynum, Rune Petter Ness, Jacob Storgaard Jensen, Agne Ødegaard og Lajla Ellingsen

Fra venstre: Agne Ødegaard, Jacob Storgaard Jensen, Rune Petter Ness, Lajla Ellingsen, Espen Rasmussen, Margrete Konstad og Sissel Lynum. Foto: Leif Arne Holme

Featurejournalistikk

Hederlig omtale: På Europas yttergrenser, frilans (Guro Kulset Merakerås)

Prisvinner: Rått parti, Adresseavisen

Bidragsytere: Anne Dorte Lunås med Stian Wallum, Lajla Ellingsen, Audun Kvitland Røstad og Marius Ergo.

Bildejournalistikk

Hederlig omtale: Hest, Adresseavisen (Rune Petter Ness)

Rune Petter Ness fikk hederlig omtale i kategorien bildejournalistikk. Foto: Leif Arne Holme

Prisvinner: Bydelsserien, Adresseavisen (Therese Alice Sanne)

Adresseavisens Therese Alice Sanne vant pris for beste bildejournalistikk. Foto: Leif Arne Holme

Nyskapning

Prisvinner: Den store guiden til prevensjon, NRK

Bidragsytere: Sverre Lilleeng, Kirsti Kringstad, Karoline Motland, Susanne Stubberud Rom, Vilde Jølstad Paschen, Johannes Odland, Mari Langva, Anna Kristine Larsen, Nora Strønstad Elder, Erlend Lånke Solbu, Sigurd Steinum

Hedersprisen

Vinner: Alf Skille, NRK Trøndelag

Jurybegrunnelse: «En sjelden gang blir en journalist noe av en institusjon. Få har gjort mer for å popularisere og forklare nyheter for flere generasjoner trøndere enn vinneren av årets hederspris. På karakteristisk vis har han gjennom årene klart å vekke et engasjement for lokale nyheter hos publikum, unge som gamle. Hans særegne fremtoning, skarpe humor og snert, og sans for godt språk, har gjort ham til en original karakter i nyhetsverdenen. «Alle» i Trøndelag vet hvem Alf Skille er, og vi i bransjen er stolte av å ha hatt en slik kollega gjennom flere tiår.»