Det skriver Pressenytt i en pressemelding torsdag formiddag. De skriver at nordmenn drikker enorme mengder juice- og melkeprodukter hver dag, som tilsvarer nærmere 20 000 tonn drikkekartong i løpet av et år. Drøye fem prosent av disse, altså 34 millioner kartonger, blir lagt til peisbruk. Dette er fra en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Grønt Punkt Norge, som driver returordningene for blant annet drikkekartong.

- Det er en negativ ukultur vi har fra gammelt av i Norge, hvor vi skal brenne alt avfallet vi har. Det er helt unødvendig i dag, fordi vi har så gode returordninger som gjør at kartongene kan få flere liv enn bare ett, sier kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge, Kari-Lill Liøstad til adressa.no.

Ødelegger garantien

- For noen år siden ble en bok om ved bestselger i Norge, og folk benket seg foran tv-en for å se et 12 timer langt program om peiskos. Nå virker det som vi behøver en oppstiver i god fyringskultur, sier Gunnar Moen. Han er fagsjef for innsamlingsordningene fra forbrukere i Grønt Punkt Norge.

Salgssjef i Nordpeis, Craig Neville, forteller i pressemeldingen at dersom du fyrer med drikkekartong, bortfaller ildstedets garanti. Det samme gjelder hvis du fyrer med impregnert tre, malt tre, plastlaminat, kryssfiner, sponplater, avfall og trykksaker.

- Felles for disse materialene er at de under forbrenning kan danne saltsyre og tungmetaller som er skadelige for miljøet, deg og ildstedet. Saltsyren kan også angripe stålet i skorsteinen eller murverket i en murt skorstein, forklarer Neville.

Neville mener ingenting kan erstatte peisen som stuens midtpunkt, ikke engang varmpepumper eller panelovner.

- Det er mye vær i landet vårt. Ikke at det skremmer oss: Vi går tur med hunden, beveger oss i fjellet og jogger i marka. Og når vi er ferdige med å være ute i alt været, er det fint å sette seg til rette foran peisen med en kopp kakao og nyte lukten og varmen fra levende flammer. Det er ikke like mye kos foran en varmepumpe, sier Neville.

Skyll, brett, stapp

Ifølge pressemeldingen brenner hver husstand 14,6 drikkekartonger hvert år i snitt. Gunnar Moen tror det er noen verstinger som står for den store andelen av kartonger som brennes.

- Som regel er det slik at folk flest er flinke til å resirkulere de fleste kartongene sine, mens et fåtall ikke bryr seg. Det er trist for omgivelsene. Flere byer har problemer med for høyt svevestøv- og partikkelnivå om vinteren, særlig i kuldeperioder. Brenning av kartonger lager store mengder partikler som er skadelig for lokalmiljøet, sier Moen.

Fagsjefen oppfordrer alle til å skylle og levere inn alle drikkekartongene i den kommunale returordningen.

- Fibrene i en melkekartong kan få både seks og sju liv når den resirkuleres. Dette reduserer utslipp og sparer energi, sier Gunnar Moen i pressemeldingen.