Universitetet i Nordland var i utgangspunktet et lite universitet da det ble fusjonert med Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna. Nokut, nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, stilte spørsmål ved om det faglige nivået i det fusjonerte Nord universitet holdt mål til å kunne kalles et universitet.

-Uftfordringer

I konklusjonen som kom fra Nokut i dag heter det at Nord universitet har utfordringer med å oppnå kvalitet på linje med sammenlignbare universiteter og med å oppfylle Kunnskapsdepartementets nye og strengere krav til universitetsstatus. Men Nokut gir universitetet anledning til å kunne forbedre seg.

– Universitetet har vært  gjennom en stor omstillingsprosess. Et helhetlig systematisk kvalitetsarbeid ved institusjonen er ikke på plass ennå. Vi varsler derfor om et tilsyn i 2018 av det systematiske kvalitetsarbeidet. Vi følger dermed rådet til de sakkyndige om å vente med en revidering av universitetsstatusen, sier Nokuts direktør Terje Mørland.

Planlagt tilsyn

Tilsynet som nå blir varslet er del av den periodiske oppfølgingen av Nord universitet.

– Nord universitet var allerede på listen over institusjoner som Nokut skulle føre tilsyn med i 2018.  Resultatene fra tilsynet med det systematiske kvalitetsarbeidet vil så avgjøre om det er behov for å gjennomføre en revidering av deres akkreditering som universitet, forklarer Mørland i en pressemelding.

Tid til å sluttføre

Nord universitet har vist evne til å finne konstruktive og samlende løsninger så langt, mener Nokut.

– Nord universitet får nå tid til å sluttføre prosessene de har begynt på for å samle de fusjonerte enhetene og å videreutvikle seg til et helhetlig universitet på et tilfredsstillende nivå. Vi forventer å få god dokumentasjon på resultatene av prosessene allerede gjennom tilsynet med det systematiske kvalitetsarbeidet, sier Terje Mørland.

Kvalitet kommer ikke med fusjon

Mørland har samtidig et budskap til andre fusjonerende institusjoner:

– Strukturprosessene i høyere utdanning er satt i gang med et mål om å styrke kvaliteten ved institusjonene. Det er likevel ikke slik at en fusjon automatisk bidrar til bedre kvalitet. Det er bakgrunnen for at vi satte i gang et innledende tilsyn ved Nord universitet. Nokut følger derfor nøye med på institusjonene som nå har fusjonert eller som har planer om å fusjonere.

Vurdere studiesteder

De sakkyndige mener Nord universitet også må vurdere antall studiesteder og hvordan arbeidet med studieprogrammene er organisert.

– Nord universitet har en omfattende studieportefølje, trolig med ein god del overlapping. For noen av fagområdene, på fakultetsnivå og på studiestedene, er det kritisk lave tall for akademisk kompetanse. Universitetet opplyser at de har som mål at porteføljen som blir kunngjort for 2017 skal gi uttrykk for et samordna universitet. Vi ser frem til resultatene av arbeidet, seier Mørland.

Må bygge felles kultur

For å øke kompetansen til universitetsnivå må det legges vekt på å bygge en felles universitetsidentitet og -kultur.  Dei sakkyndige anbefaler Nord universitet å legge vekt på faglig styrke, utvikling og konsolidering av studiesteder og studieportefølje og av fagmiljø og FoU-produksjon.

Lærerikt

- Prosessen med NOKUT har vært nyttig og lærerik, og anbefalingene i rapporten er i stor grad sammenfallende med de utviklingsprosessene som er under oppstart eller allerede i gang, sier rektor Bjørn Olsen på hjemmesiden til Nord universitet.

Direktør Terje Mørland i Nokut mener Nord universitet har vist løsningsevne.