Dette markeres med fjellfest på de betjente hyttene i Sylan og Trollheimen. På programmet er det alt fra servering av kaffe og sveler, rømmegrøt med spekemat, helgrillet reinsdyr og festmiddag. Det tilbys også aktiviteter som kanopadling, natursti og guidede turer med og uten truger. Trollheimshytta fyller 125 år og markerer dette med egen jubileumsfeiring denne helga.

Fortsatt en del snø

Til tross for en del snø i høyden, er det gode muligheter for fotturer i fjellet.

- Noen steder er det helt snøfritt, og klart for fottursesongen, andre steder er det massevis av snø og muligheter for å spenne på seg skiene. Vi mener at årets sommer er en gavepakke til alle som er glade i friluftsliv og fjellet. Du kan oppleve alt fra flotte fotturer til skiturer på vidder og spektakulære fjelltopper, sier Jonny Remmereit i Trondhjems Turistforening i en pressemelding.

I Sylan, Trollheimen, Rondane, Femundsmarka og Jotunheimen øst finner vi de beste forholdene for fotturer i fjellet i Norge.

- Men man må man være forberedt på at det er snø over 1000 meter over havet. Snøen er stort sett ok å gå på, men en del av rødmerkingen er dekt av snø. Derfor er kart og kompass nødvendig på turer i høyden. Gamasjer er et annet tips som holder deg tørr på beina. Heldigvis ligger det bare omlag et 30 cm tykt snølag i høyden og dette vil nok forsvinne fort nå når temperaturen har kommet på plussiden også i fjellet.

De beste fjellturene akkurat nå

I Trollheimen anbefaler turistforeningen ”Firkanten” framfor ”Trekanten” slik føret nå er i høyden. ”Firkanten” går etter rødmerket rute, i hovedsak under snøgrensa, mellom Jøldalshytta, Trollheimshytta, Vassendsetra og Gjevilvasshytta.

- Flere har allerede gjort denne turen og rapporterer om fine forhold. En annen tur som er strålende nå er sykkel- og fotturer fra Kleva til Jøldalshytta og videre mot Trollheimshytta. Men det er også mulig med topptur på beina for de som ønsker det. Derfor låner Gjevilvasshytta ut truger til de som vil bestige Blåhø. Denne turen er snøfri stort sett opp hele ryggen av oppstigningen, men herfra og opp på toppen bør man bruke truger.

I Sylan er turen fra Bjørneggen til Storerikvollen og Ramsjøhytta mulig å vandre. Også ruta fra Græslihytta til Schulzhytta og Bjørneggen er fin å gå. Også mellom Storerkvollen og Nedalshytta er det mulig å vandre, men elva Fiskåa kan ha høy vannføring og man må derfor enkelte dager gå oppover i terrenget for å finne en trygg plass å krysse over elva.