Innbyggerne i Ørland er godt vant med både F16, Sea King og annen militær aktivitet. Likevel var det mange som måtte gnie seg en ekstra gang i øynene i morges, da et F16 jagerfly og et Sea King redningshelikopter ble trukket gjennom gatene.

Begge ble lørdag morgen tauet på plass i Brekstad sentrum, til glede for folk som vil se nærmere på dem under jubileumsmarkeringen.

- Godt planlagt

- Vi hadde gått over hele ruta på forhånd, så dette var godt planlagt, sier informasjonsmedarbeider for Luftforsvaret i Midt-Norge, Tor Arne Hammervik, til adressa.no.

Selv ikke rundt hovedflystasjonen er naboene vant til at basens luftfartøy taues rundt på veiene.

- Vi tauet en F16 inn til Trondheim en gang på 90-tallet, men det er vel så vidt jeg vet den eneste gangen vi har gjort noe sånt tidligere. Det er tross alt en ganske stor jobb å få en slik operasjon til å gå så smertefrittsom det gjorde i dag, sier Hammervik, som forteller at den fem-seks kilometer lange strekningen fra hovedflystasjonen og inn til Brekstad gikk unna på halvnnen time.

Like etter klokken 11.00 kunne Hammervik fortelle at gatene i Brekstad begynte å fylles med folk som ønket å ta del i feiringen av jubileet.

Ny vri

– Vi ville lage en ny vri på jubileet vårt. I stedet for å invitere folk inn på hovedflystasjonen, flytter vi ut i det sivile samfunnet. Tema for feiringen er samspill, sier major Tore Sem, som er sjef for jubileumsmarkeringen.

I tillegg til utstilling av fly, helikopter og annet materiell blir det også en stor scene i sentrum, med mange lokale innslag og to gratis kinoforestillinger. Det vil også bli et stort opptog med mange hundre deltakere, både militære og sivile. Fem korps, en rekke barnehager, skoler, amcarklubben og en motorsykkelklubb. I tillegg til mange kjøretøy og personell fra hovedflystasjonen ifølge Sem.

– Det blir en form for 17. mai-tog. I så fall blir det Ørlandets største, sier Sem.

Under markeringen blir det også demonstrasjon av en redningsaksjon med Sea King-helikopter. Kystvaktskipet KV Njord og redningsskøyta Ragni Berg vil også ligge ved kaia i Brekstad og være åpne for publikum.

– Hvor mye folk regner dere med?

– Vi har budsjettert med 5000. Med det været som er meldt, så får vi nok det, sier Sem.

Startet fredag

Allerede i går startet feiringen med middag for de vernepliktige i messa ved Ørland hovedflystasjon. I dag er det lunsj for pensjonister, mens ansatte feirer anledningen med middag og fest i kveld.

– Legger usikkerheten rundt hovedflystasjonens fremtid en demper på feiringen?

– Nei, det tenker vi ikke så mye på. Vi er positive og regner med at det går bra, men et sånt arrangement synliggjør hvor tett integrert vi er i det som foregår på utsiden. Tar du bort alle fra flystasjonen som har sivile verv, som ledere, trener og kommunestyrerepresentanter, så blir det tynt, sier Sem.

Foto: DAG ÅNNEVIK / LUFTFORSVARET
Foto: DAG ÅNNEVIK / LUFTFORSVARET
Foto: DAG ÅNNEVIK / LUFTFORSVARET
Foto: DAG ÅNNEVIK / LUFTFORSVARET
Foto: DAG ÅNNEVIK / LUFTFORSVARET