Ringens herre: Karl Johan Valderhaug i Trondheim Metallsøkerklubb gråt av glede da han søndag fant den flotte gullringen under detektorsøk i Melhus. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Stor oppstandelse ved Vitenskapsmuseet i dag, da gullringen fra åkerjorda på Melhus ble overlevert til arkeolog og magasinforvalter Jenny Kalseth. På forhånd hadde hun sett bilde av ringen i Adresseavisen, og kunne fastslå at den trolig er langt eldre enn finner Karl Johan Valderhaug først trodde.

1600 år gammel

– Ringen ser ut til å være fra yngre romertid. Det betyr at den er minst 1600 år gammel, sier Kalseth, som har mottatt mange interessante arkeologiske gjenstander fra medlemmene i Trondheim Metallsøkerklubb tidligere. Men ingenting kan måle seg med gullringen som ble funnet i området ved Bagøyen i Melhus sist søndag.

– Virkelig imponerende, sier Kalseth og får nikkende støtte fra arkeologkollegene som også møtte fram til den uvanlige begivenheten. Det går mange år mellom hver gang lignende funn blir levert til museet.

– Ringen er stor og tung og i svært god stand, påpeker arkeolog Anne Haug, som setter stor pris på kontakten med medlemmene i Metallsøkerklubben. Takket være deres innsats har museet fått inn gjenstander som ellers ikke ville blitt oppdaget.

Gråt av glede

– Medlemmene er svært profesjonelle og oppfører seg helt i tråd med bestemmelsene i kulturminneloven. Alle kulturminner fra årene før 1537 er Statens eiendom, sier hun.

Museet har cirka 30 fingerringer i gull i sine arkeologiske samlinger, men et gullfunn som regnes uansett som litt av en sensasjon, både av finnerne og fagfolkene på området.

– Også for oss er dette en stor dag, sier Karl Johan Valderhaug, som innrømmer at han både gråt og skalv av sinnsbevegelse da han sto med den flotte ringen i fingrene sine etter søndagens sensasjonelle detektorfunn.

Finnerlønn

– Det er jo slike skatter vi drømmer om, sier Valderhaug, som trolig mottar en pen finnerlønn når Riksantikvaren har fått opplysningene om funnet. Det vanlige er at en finnerlønn tilsvarende gjenstandens metallpris samt et tillegg på ti prosent utbetales. Dette beløpet deles av finner og grunneier.

– Men det er ikke tanken på finnerlønn som driver oss. Vi gjør dette fordi vi synes det er kjempespennende, sier Valderhaug, som selv er leder i Trondheim Metallsøkerklubb.

Ringen som ble funnet søndag veier 30 gram. Den har en ytre diameter på 2,6 cm, og en tykkelse som varierer mellom to og tre millimeter. Ringen er ca én centimeter bred.

Praktfunn: Ringen som ble funnet av Trondheim Metallsøkerklubb på Melhus søndag er minst 1 600 år - og i svært god stand. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Felles glede: Karl Johan Valderhaug viser fram gullringen til flere av kameratene sine i Trondheim Metallsøkerklubb like etter funnet søndag.. Foto: Håvard Haugseth Jensen