Et arbeidsutvalg vil i april presentere et forslag om turistskatt for næringsministeren.

- Vi ønsker at det blir vedtatt en egen lov for å prøve ut en ny modell for finansiering på typiske reiselivssteder. Utgangspunktet er en ordning hvor gjester/brukere f.eks. løypenett, turstier, sykkelveier og andre deler av infrastrukturen bidrar gjennom et påslag på regningen.

Fylkeskommunal idé

Det sier Anne Dorte Carlson i Trysil Ferie og Fritid. Hun er med i gruppen som har utarbeidet et forslag til en slik finansieringsmetode. Carlson forteller at initiativet er tatt i samarbeid mellom fylkeskommunene Hedmark, Oppland, Buskerud, Telemark og Vestfold. I tillegg deltar Landsdelsutvalget for Nord-Trøndelag og Nordland fylkeskommuner og flere enkeltkommuner.- En slik måte å finansiere fellesgoder på er velprøvd i en rekke land i Mellom-Europa, blant annet i Østerrike og Sveits. Ordningen også er kjent fra Canada og USA. I tillegg til at turistene selv bidrar gjennom et påslag på regningen, ser vi også for oss at ulike deler av det lokale næringslivet deltar med bidrag. Vi ser at det i noen kommuner vil være grunnlag for å involvere flere bransjer, mens det på andre steder kun kan bli snakk om enkle ordninger f.eks. i form av en egen avgift på overnattinger, sier Carlson.Hun sier at utvalget i første omgang er opptatt av å få gjennomført en forsøksordning, f.eks. i turistbygda Trysil, for å se hvordan det hele vil fungere.

16 millioner kroner

En viss pekepinn har hun allerede i forhold til Trysil, hvor de har regnet ut at en avgift på gjennomsnittlig 1,2 prosent fra alle de reiselivsrelaterte aksjeselskapene vil kunne gi en inntekt på ca. 16 millioner kroner, mot dagens budsjett på seks millioner kroner i Trysil Ferie og Fritid.- I dag er det ofte slik at kommunene har egne turistkontorer eller byråer som tar seg av og legger til rette for reiselivet. Både økonomien og arbeidet er i stor grad basert på frivillige bidrag, og vi ser at det blir stadig tyngre. Resultatet blir ofte at det ikke blir penger til overs for å utvikle reisemålene, men at det meste blir brukt til lønninger og markedsføring. Men markedsføring er ikke til hjelp dersom ikke varen også er der, sier Carlson, som understreker at det vil være opp til de sentrale myndighetene å gi klarsignal til en ny turistskatt.- Vår ambisjon er at det bør åpnes for å innføre en nasjonal ordning, og at ordningen ikke skal være direkte lovpålagt, men kun åpne for muligheten til å gjøre det på denne måten, sier Anne Dorte Carlson.

Skitur-skatt? Ikke direkte, men indirekte vil det kunne bli en del av prisen som turistene må betale, dersom planene om såkalt fellesgodefinansiering gjennomføres. Einar Aasen fra Røros Reiseliv stilte spøkefullt opp med billettveske ved en av skiløypene ut fra Røros. Geir Hanslien (midten) og hans gjest Chuck Mitchell fra Wisconsin i USA kvitterte med at billetten i hvert fall måtte inkludere et varmt bad etter en herlig skitur på blendende føre. Foto: GEIR TØNSET