Påskeferietid betyr mye utfart til og fra fjellet i bil. Bilen skal pakkes og det er enkelte ting man bør passe på.

- Feil pakking og for tung last kan fort medføre økt risiko. Bilen endrer egenskaper når den blir mye tyngre enn til daglig, sier distriktssjef i Utrykningspolitiet, Per Einar Hollum.

Her er det UP-sjefens viktigste pakketips:

Sikre løse gjenstander

- Det verste vi ser når vi er ute på kontroll er masse løse gjenstander som ligger rundt i bilen. Ungenes mobiltelefon eller en Ipad blir fort til en livsfarlig missil ved en kollisjon eller en kraftig nedbremsing. Har man stasjonsvogn må man ha et skille mellom bagasjerom og kupé for¨å hindre fri flyt av løse gjenstander ved en velt eller en kollisjon, sier Hollum.

Skal du ha bypåske - her er noen tips til deg

Skiboksen tåler ikke alt

- Om man er kreativ kan jo skiboksen fylles med mye rart, men den er primært laget for ski. De består som regel av tynn glassfiber som ikke tåler all verden. Man bør også feste skiene inne i skiboksen slik at de ikke kommer ut som en torpedo ved et sammenstøt, fortsetter han.

Pass på totalvekten

- Vekten på taket bør heller ikke være for stor. Det samme gjelder bilens totale vekt etter pakking. Vekten påvirker bilens kjøreegenskaper. En for tungt lastet bil kan fort bli overstyrt i svinger, for eksempel.

Dropp sommerdekk

- Årstida tilsier svært varierte kjøreforhold. Det er ofte mye smeltevann i veien på dagen, og dette fryser gjerne til is enkelte steder om natta. Dette må man være oppmerksom på. Det er med andre ord altfor tidlig å satse på sommerdekk. Det er vinter i Trøndelag denne påsken.

- Anbefaler UP noen spesiell type næring for sjåfører på vei mot påskefjellet?

- He he, nei. Men en kopp kaffe og påskesjokolade servert av co-piloten kan sikkert være med på å gjøre kjøreturen både hyggelig og trygg, avslutter Hollum.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Riktig pakking av bilen kan gjøre ferden mot påskefjellet mye tryggere. UP-sjef Per Einar Hollum har noen gode tips å komme med i så måte. Foto: Frank Lervik