Fire navn er hugget inn i gravsteinene. Fire mennesker er gravlagt. Men Bahadir Mirzaolimov (27) er bare tiltalt for to drap.

Gravstøttene på kirkegården i Overhalla viser omfanget av tragedien som skjedde i huset på Skage den skjebnesvangre natten til 30. april. På den ene gravstøtten står navnene til Anne Grete Vollum og tvillingene Markus og Sindre. På den andre står navnet til Cicilie Watnan Lian, med teksten «Sol og lykke det du var, når er minnene alt vi har».

Det er lagt kosedyr, vakre blomster og levende lys foran begge minnesteinene.

– Det var fire liv som brått ble revet bort. Det skulle ikke ha skjedd, sier Lian.

Anne Grete Vollum gikk svanger med fullbårne tvillinger da hun ble drept av eksmannen Bahadir Mirzaolimov. Deretter drepte han Cicilie, som bare ble syv år gammel.

Mistet to barnebarn

Besteforeldrene i Overhalla har ikke noen tanker om han gruer seg eller ikke til rettssaken som starter i Namdal tingrett mandag. De og familien har gjennomgått det verste et menneske kan bli utsatt for. Bare måneder før Cicilie ble drept mistet han også barnebarnet Johanna. Hun ble knapt ett år.

– Livet blir aldri det samme for oss og andre pårørende etter det som har skjedd. Derfor har jeg ingen forventninger til rettssaken, sier Lian.

Men han har likevel bestemt seg for å sitte i rettssalen fra første dag. Der er det satt av egne plasser til pårørende. Bestefaren i Overhalla vil gjerne se drapsmannen i øynene.

– Jeg er redd vi vil få se flere slike drap dersom ikke norske myndigheter gjør noe med innvandringspolitikken. Det er norske myndigheters unnfallenhet som er årsak til at Cicilie døde.

Han mener de brutale drapene kunne vært unngått dersom vi hadde hatt en utlendingslov som fungerte.

– Det nye forslaget til Utlendingslov, som Bjarne Håkon Hanssen la frem i juni, inneholder ingen ting som kunne forhindret tragedien, mener Lian.

Vil skjerpe straffen

I dag betrakter de fleste fullt utviklede fostre som mennesker. Folk blir oppfordret til å ha begravelse slik at man også kan bearbeide sorgen på en bedre måte. Men det finnes ingen paragraf i straffeloven som sidestiller drap på mennesker og velutviklede fostre.

Derfor er Bahadir Mirzaolimov bare tiltalt for dobbeltdrap.

Jusprofessor Ragnhild Hennum ved Institutt for offentlig viser til straffeloven hvor det heter «Den som forvolder en annens død».

– En annen er i dette tilfellet et annet levende menneske. Men vi har paragraf 245 i straffeloven som omhandler fosterdrap. Men så lenge denne saken er såpass alvorlig, med en strafferamme på 21 år, er det ikke noe poeng å bruke denne paragrafen. Den er dessuten tenkt brukt i helt andre tilfeller.

Hennum mener likevel at det vil virke straffeskjerpende at moren gikk svanger med tvillinger i 30. uke

– Under straffeutmålingene vil dette betyr enda flere år i fengsel. Det er meget alvorlig rent strafferettslig at ikke tvillingene fikk leve opp, mener hun.

Besteforeldrene til Cicilie finner liten trøst i at den drapstiltalte kan få 21 år i fengsel. De får uansett ikke tilbake barnebarnet de var så glade i.

– Vi er ikke ferdig med dette selv om rettssaken er over.

Bestefar Jan Lian ser på bildet av barnebarna Johanna og Cicilie som han mistet med ett års mellomrom. - Vi får dem aldri tilbake, sier han. Foto: LEIF ARNE HOLME
Gravsteinene på kirkegården i Overhalla vitner om tragedien som rammet bygda. Foto: LEIF ARNE HOLME