Mottaksanleggene håndterer ofte store mengder avfall med farlige stoffer. Kontrollører fra forurensningsmyndighetene sjekket i fjor høst uanmeldt 174 anlegg som mottar og mellomlagrer farlig avfall.

-Ved våre tidligere kontroller av anlegg for mottak av farlig avfall avdekket vi mange brudd på miljøkravene. Vi har fulgt opp virksomhetene med nye kontroller og har hatt tett oppfølging av bransjen de ti siste årene. Vi er derfor veldig skuffet over de dårlige resultatene, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Mange alvorlige brudd

68 prosent av de kontrollerte virksomhetene hadde for dårlig kontroll med hva de tar imot av farlig avfall. 56 prosent brøt miljøkravene til håndtering og lagring av farlig avfall. 70 prosent fulgte ikke kravene til internkontroll. Kontrollørene avdekket alvorlige brudd ved 12 av anleggene.

-Vi vurderer å anmelde disse lovbruddene til politiet. Vi følger også opp virksomhetene med nye kontroller, sier miljødirektøren.

Strengere virkemidler

Forurensningsmyndighetene kontrollerer at mottaksanleggene følger miljøkravene. Målet er at mengden farlig avfall med ukjent disponering reduseres og at alt innsamlet farlig avfall blir forsvarlig håndtert og går til miljømessig forsvarlig behandling.

-Vi har gang på gang påvist flere og mer omfattende brudd på miljøregelverket i farlig avfallsbransjen enn i øvrige bransjer. Vi fortsetter hyppige kontroller og setter inn flere og strengere virkemidler for å få bransjen til å ta dette nok på alvor, sier Ellen Hambro.

Miljødirektoratet har hatt flere møter med bransjeorganisasjonene hvor resultatene fra tilsynene har vært tema.

-Vi har tydeliggjort miljøkravene i regelverket og våre forventninger til videre oppfølging og lukking av bruddene, sier Ellen Hambro.