For det første var det den nasjonale refleksdagen. Som skal minne oss om at det kan redde liver vårt å bruke refleks nå når høstmørket kommer. For det andre var det den internasjonale gå-til-skolendagen. I over 40 land blir barn oppfordret til å GÅ til skolen.

16. oktober markerte alle landene dette samtidig. I Norge er det Miljøagentene og Grønn Hverdag som organiserer dagen.

Gå fremfor å kjøre

Det hele handler om å få flere barn til å gå, i stedet for å bli kjørt til skolen. Det er viktig for miljøet og det er viktig for kroppen. Alle barn bør ha en trygg skolevei der de kan gå sammen med venner. I dag blir alt for mange kjørt. Det fører til at det blir stor trafikk rundt skolene.

Dagen ble også brukt til å dele ut prisen «Aktiv skolevei» til den ungdomsskolen som har vært flinkest til å gå eller sykle til skolen i høst. Det er Ungdommens bystyre I Trondheim som delte ut prisen, i samarbeid med Grønn barneby og Fysak.

Flatåsen skole vant

Hver skole har fått utdelt skjema, slik at kontaktlærer eller tillitselever kunne krysse av om elevene går eller blir kjørt.

Vinneren av høstens førstepris ble Flatåsen skole, ALLE elevene på ungdomsskolen gikk eller syklet i de to ukene skjemaet ble ført. Dette skaffet dem førsteprisen, og 10.000 kr til å bruke på miljøtiltak.

- Jeg tror det blir skaterampe, sier en fornøyd Lene Stortiseth etter å ha mottatt prisen.

- Skolen vår ligger sentralt til, det har bare alltid vært sånn at alle går eller sykler, forteller Frida Kvande Hansen.

Pengepremier og skryt ble det også til Rosten skole på andreplass og Blussuvoll på tredje.

Ungdommen blir hørt

Ungdommens bystyre består av representanter fra alle ungdomsskolene og videregåendeskolene i Trondheim. De sørger for at ungdom blir hørt i politikkens verden. Forrige uke hadde de en nærmiljøsamlingfor folk som jobber med og for barn og unge.

- Målet er å finne ut hva vi ønsker for vår bydel, sier «ordfører» Erling Hess Johnsen.

Flinkeste skole: Flatåsenelevene Frida Kvande Hansen og Lene Stortiseth mottok prisen fra Petter Kirkhus og Baro Christiansen i Ungdommens bystyre. Foto: GURO KULSET MERAKERÅS