Det kalles seksuell trakassering og fikk storpolitisk oppmerksomhet i uka som gikk. Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt har besøkt Trondheim og fikk høre om NTNUs forskning på temaet. Det er bare gjort én stor undersøkelse for å kartlegge seksuell trakassering i norske videregående skoler. Ni skoler i Sør-Trøndelag deltok i denne undersøkelsen.

Stort samlebegrep

Seksuell trakassering, hva betyr egentlig det? Det finnes ingen absolutte grenser for !begrepet, men det defineres ofte som «uønsket seksuell oppmerksomhet», altså noe som oppleves som plagsomt. Det kan være ord, berøring, ubehagelige sms’er eller bilder på nettet for å nevne noe.

Over halvparten av alle jentene i undersøkelsen svarer at de har opplevd å bli seksuelt trakassert.

Forskerene har funnet ut en god del fellestrekk ved de guttene som står for trakasseringa. Det er gutter som er seksuelt aktive, som ligger med folk de ikke kjenner, ikke bruker prevensjon, og som gjerne har sex i fylla.

Kjenn egne og andres grenser

Elevrådslederen ved Gerhard Schøning skole, Marie Gellein, sier til NRK at seksuell trakassering blant ungdom er et landsomfattende problem som ikke blir tatt alvorlig nok. Hun etterlyser en mer synlig rådgivningstjeneste og arbeid for at både jenter og gutter skal bli bevisst å respektere egne og andres grenser.

- Vi kunne trengt et jentekurs, hvor jenter lærte å si nei. Og guttene kunne trengt er kurs for å forstå hva det er de gjør med oss, hvilke konsekvenser det får, mener hun.