- Jeg gleder meg sinnsykt, men er også litt bekymret, sier rødrusspresident i Steinkjer, Andrea Langlie.

Les også:  Advarer mot ungdomsfester i Trondheim

Nok klær

I helga er Åre invadert av cirka 600-700 festglade russ fra hele Nord-Trøndelag. Turen betegnes som russens store kick-off, og det har vært en tradisjon i mange år at man legger januarturen til skistedet. Spesielt i år er den ekstreme kulda som vil vare gjennom hele helga. Både Yr og Storm melder om følt temperaturer på både 27 og 28 minusgrader. Og nettopp kulda kombinert med alkohol har vært et tema for russen i forkant.

- Vi har snakket mye om det, og alle er blitt oppfordret til å kle seg godt. Vi er fortalt at vakter vil passe på at vi har nok klær på når vi forlater hotellet, sier Langlie til Adresseavisen.

Stoler på arrangørene

Foruten rebusløpet i Åre på dagen lørdag, er arrangementene innendørs. Det er også ifølge Langlie bekreftet at busser frakter russen til og fra bostedene til stedet der sammenkomstene vil være.

- Vi bor et stykke unna der festen skal være, og det er ikke lurt å gå i denne kulda. Bussene kjører også tilbake til der vi bor etter festslutt, sier hun.

Og innrømmer at hun likevel er litt bekymret:

- Det er jo en ekstrem kulde, og det skal man ta alvorlig. Men jeg setter lit til at arrangørene Russ.no har et sikkerhetsopplegg som gjør at vi er trygge. Samtidig er det aller viktigste at vi tar vare på hverandre, og bryr oss om hverandre uansett om russen er fra en annen skole, sier Langlie.

- Blir det skitur da?

- Det blir nok mest sosialisering innendørs.

Denne helga er det nordtrønderne som skal feste i Åre, mens sørtrønderne tar turen neste helg.

Felles ansvar

Kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo i Verdal og Levanger sier til Trønder-Avisa at russen må ta vare på hverandre.

- Det viktigste når det er en slik ansamling er at man ser på russen som en gruppe – og at alle har like stort ansvar for å ta være på hverandre – også om man kommer fra ulike steder i fylket – og ikke kjenner hverandre så godt, sier Aunsmo til avisen

Hun påpeker at det å bli liggende ute kan være direkte livsfarlig.

- Unge folk tenker nok annen påkledning når de er på byen enn når de er i alpinbakken. Derfor er det viktig at man tar seg av dem som ikke ser ut til å klare seg så godt – og hjelper dem med å komme seg i hus, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.