Bondevik-regjeringens forslag om 50 kroner i egenandel for pasienter som faller inn under diagnoselisten, blant annet kronisk syke, er ikke endret i den rødgrønne regjeringens budsjettforslag. Dermed får ordningen trolig flertall i Stortinget.

Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) fremmer sterk kritikk av den foreslåtte egenandelen overfor Stortinget.

- Dette innebærer at en gruppe blant de aller svakeste pasientene må ut med store utgifter, sier forbundsleder Eilin Ekeland.

Ordningen vil ramme pasienter med kroniske sykdommer som parkinson, multippel sklerose og leddgikt samt slagrammede. Ekeland er glad for at den nye regjeringen samtidig foreslår å sette ned egenandelstak II fra 3500 til 2500 kroner:

- Det hjelper noe, men en utsatt gruppe, som har sterkt behov for fysioterapi, går fra ikke å måtte betale noe, til å måtte betale en betydelig sum hvert eneste år, sier hun.

Rammer hardt

- Det innebærer at de kommunale fysioterapeutene må nedprioritere det forebyggende og helsefremmende arbeidet, fordi vi blir avhengige av å ta de pasientene som bidrar med egenandel for å få budsjettet til å gå opp, sier Ekeland.

Hun mener dette arbeidet har stor betydning for å unngå at folk blir pasienter, ved at man blant annet motvirker overvekt og inaktivitet, og så videre.

- Dette tror jeg ikke politikerne har tenkt over, og det gjør meg kraftig bekymret, sier hun.

Bondevik-regjeringens begrunnelse for å foreslå egenandelen var den sterke økningen i utgifter til gratis fysioterapi, på 70 prosent fra 1999 til 2004. Dersom forslaget blir vedtatt i Stortinget, vil det gi en innsparing for Folketrygden på 265 millioner kroner. Men Ekeland tror ikke det økte antallet pasienter skyldes at for mange har fått behandling:

- Økningen skyldes først og fremst at sykehusene opererer mange flere enn tidligere, og skriver dem ut mye raskere. Det gir kommunene et langt større pasientgrunnlag. Det er legene som vurderer om en pasient trenger fysioterapi eller ikke, men vi har ikke inntrykk at for mange får hjelp, sier Ekeland.

NFF krever nå en grundig gjennomgang av hvem som har størst behov for behandling.

- Vi ønsker å opprettholde ordningen med at noen får gratis behandling, og vil gjerne være med i en dialog med helsemyndighetene om hvem som har behov for vedvarende fysioterapi, sier forbundslederen.