– Se så fint og ryddig de skrev i gamledager! utbryter Trine Merete Nytrø (12) begeistret mens hun viser fram en skrivebok fra tidlig på 1900-tallet til klassevenninnene.

Det gamle skolebygget har ligget forlatt og urørt siden skoledriften ble lagt ned i 1956. Denne junidagen i 2008 er det endelig barnestemmer og liv igjen i Eggaodden skole. Sjette klasse ved Bell skole i Selbu er invitert inn for å få et innblikk i hvordan skolehverdagen var på bestemors tid. Samtidig skal de lage utstilling av det de finner i byggets skuffer og skap. De er rett og slett på skattejakt!

Jeg fant, jeg fant!

– Se denne gamle regneprøven jeg fant, sier Marit Emstad og tilføyer: – De hadde jo så få hjelpemidler den gangen. Det er artig å se hvordan regnestykkene deres er, de var så nøye.

– Tenk at vi er de første på mer enn 50 år som ser på disse papirene, sier Pia Emilie Nervik med andakt.

Jentene flokker seg rundt gulnede papirer. Studerer skjønnskrift og matematikkoppgaver nøye. Innimellom finner de forseggjorte tegninger.

– De var veldig kreative før i tiden, sier Trine. – Nå klager alle fordi vi får for få lekestativer. Den gangen lagde de noe ut av det de hadde, sier Marit.

Nataniel Anthun kikker på tegninger. – Denne er fin, sier han og viser fram en svarthvitt tegning av en mugge.

Eggaodden skole ligger i Sjøbygda, knappe to mil fra Selbu sentrum. Det gamle skolebygget består av et stort skolerom, kjøkken, gang og to loftsrom.

Spøkelser?

Sjetteklassingene er begeistret over å få se alle de gamle bøkene og tingene som finnes i skolen. – Det er spennende å være her. Men det er litt ekkelt med alt spindelvevet, og når man går over gulvet på loftet så klirrer det i vinduene og det er et hull i taket, sier Mari.

– Kanskje det spøker her? Spør Trine og kikker seg forsiktig rundt. – Aldri i verden om jeg hadde sovet i dette huset!

Kateter, pulter, benker, plansjer og kart. Alt er som det ble forlatt den junidagen i 1956 da døra til folkeskolen ble stengt og elevene fikk sommerfri.

På loftet har Marita Gresseth funnet fram en bok med morgenbønn som hun leser høyt fra: ”Gud som har oss småbarn kjær, se til meg som liden er...”

En gammel timeplan forteller om fagene den gangen: Forklaring etter katekismus, bibelhistorie, sang, salmer, regning, skriving, geografi, historie og flid.

– Det var andre tider i gamle dager. De hadde strenge regler. Noe var sikkert bra, men andre ting var ikke så bra, tror Pia Emilie.

Skattejakten fortsetter. I skuffer og skap. Høyt og lavt. Elevene børster støv av tida som har gått. Skoledagen på Eggaodden går ikke så fort i glemmeboken: – Artig å snoke rundt i gamle ting, slår Mariell Wenberg fast

Foto: UNNI SKOGLUND
Foto: UNNI SKOGLUND