– Jeg har for lengst mistet tellingen over hvor mange meldinger vi har fått inn. Det har vært et sted mellom 30 og 40, og det strømmer fremdeles på, sier Brannmester Rikard Heimen, ved Sør-Trøndelag brannvesen like etter klokken 18.00.

De var ute med rundt 10 enheter i fylket for å fjerne uønskede vannmasser og måtte derfor prioritere hvem som skulle hjelpes. Heimen forventer at problemene kommer til å avta når nattetimene nærmer seg.

Tette kummer

– Det er på grunn av mye snø oppe i fjellet og så får vi plutselig 18 grader ute. Da får du en veldig rask snøsmelting, og snøen begynner å ligne en slags slush-is. Snø og is tetter til kummene sånn at vannet ikke får rent bort, og da renner de der det er plass. Ofte kjellere.

At det mange steder fortsatt ligger tæl i bakken som hindrer vannet i å gå ned i terrenget, gjør heller ikke situasjonen enklere for boligeiere. Rikard Heimen råder nå folk om å være på vakt for vannet. Oversvømmelsene kan ramme alle typer boliger, men med enkle grep kan boligen være spart for skader.

– Prøv og se om det er mulig å holde kummene åpne, eventuelt forsøke å lede vannet unna huset. Det kan gjøres ved hjelp av noen sandsekker, eller noe annet som kan sperre unna vannet.

Bilene må overnatte utendørs

Borettslagsleder Rita Aune slet med å holde selskapet sitt gående, da hun i stedet fikk en oversvømt garasjekjeller i bursdagsgave. Det var idet hun kom hjem fra arbeid at hun fikk vite at borettslagets biler sto og badet i vann.

– Til og begynne med nådde vannet meg opp til anklene. Men det ble mer og mer, etter hvert gikk vannet til like under knærne, sier Aune.

Sammen med venninnen og styremedlem i borettslaget Lena Langørgen reagerte hun momentant. De fikk varslet Melhus kommune, samtidig som at alle beboerne fikk mulighet til å kjøre ut bilen sin mens det ennå var mulig. Da vannpumpene til kommunen viste seg å ikke være stor nok for oppgaven, kom også brannvesenet for å bistå.

Da Adresseavisen nådde leilighetskomplekset i Melhus, i åttetiden gjorde brannmannskapet seg klar til å forlate en tilnærmet tørrlagt garasje.

– Det er plass til 38 biler i garasjeanlegget, så det er nokså stort. Beboerne bruker det blant annet som lagringsplass for hagemøbler, i tillegg til at vi hadde et teknisk rom der nede, med tv-kobling og elektrisk anlegg, opplyser Langøren.

Veibasseng

– Det er ikke noe særlig, men det er sånt som skjer. Man får bare ta tak og gjøre det beste ut av det. Heldigvis var det bare en kjeller, fortsetter Aune.

Også Trondheim bydrift fikk hendene fulle i kveld. Selv om det ikke ble meldt om de store boligskadene i byen, var det mange oversvømte veier som måtte tømmes.

– Folk er bekymret for at vannet skal renne ned i boligen deres. Derfor har vi tilkalt en del ekstra folk. Vi får noen slike dager inn imellom, enten det skyldes regn eller snøsmelting, sier beredskapsleder Odd Atle Tveit i Trondheim bydrift.

Vannmengden steg ytterligere etter at bilde ble tatt ifølge styreleder i borettslaget Rita Aune. Foto: Rita Aune
Foto: Rita Aune