Det slår Helsetilsynet fast.

Namsskogan kommune må endre rutinene etter at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag avdekket lovbrudd under et tilsyn foretatt 23. og 24. april i år.

Tilsynet viste at kommunen ikke har system som sikrer tilstrekkelig identifisering, kartlegging og oppfølging for å forebygge og behandle underernæring hos pasienter i sykehjem og hjemmesykepleie.

Ernæring ikke et tema

I den ferske rapporten fra tilsynet lister Fylkesmannen opp en rekke kritikkverdige forhold som går på oppfølgingen av de eldres kosthold, blant annet:

  • Det er uklart hvem som har ansvaret for kartlegging av ernæringsmessig status hos brukere og pasienter.

  • Det gjennomføres ikke kartlegging av ernæringsmessige risikoer ved innleggelse på sykehjem eller oppstart av hjemmetjeneste. Journalgjennomgang viser lite måling av vekt, KMI og blodprøvestatus.

  • Etter siste hovedmåltid på kvelden (18.30) blir det servert mat på forespørsel med mindre det er spesielle tilstander i en av avdelingene ved sykehjemmet.

  • Mangel på systematisk vurdering av øvrige pasienters ernæringsmessige behov kan medføre at enkelte venter inntil 14 timer før neste måltid.

  • Sykehjem og hjemmetjeneste har i liten grad tatt i bruk internundervisning og ernæring har ikke vært tema for opplæring de siste år.

  • Kommunen har lite rutiner som sikrer at pasienten og brukerens ernæringsmessige behov dekkes på forsvarlig vis.

  • Oppfølgingstiltak av pasienter med identifisert ernæringsmessige behov er lite dokumentert.

  • Enkelte journaler mangler pasientens diagnose.

Kjenner ikke retningslinjene

Avvikene er i strid med både Helse og omsorgstjenestelov §§ 3-1, 3–2 pkt. 6, 4-1, 4-2, Helsepersonelloven 16 og 40, Kvalitetsforskriften § 3, Internkontrollforskriften § 4, Journalforskriften §§ 5 og 8.

Fylkesmannen skriver i rapporten at de nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring var ikke kjent, og ernæring har ikke vært tema for opplæring de siste år i kommunen. Å sikre tilgang til nødvendig faglig oppdatering er en forutsetning for å kunne yte forsvarlige tjenester til enhver tid, understreker Fylkesmannen.

Namsskogan kommune har frist til midten av juli med å legge en plan for hvordan de skal lukke avvikene.

–Vi var vel klar over at vi manglet skriftlige rutiner på dette, men vi mener at pasientene har hatt det greit likevel. Men det er viktig med dokumentasjon, så vi tar tak i dette nå, sier pleie- og omsorgsleder Vigdis Lindsetmo til adressa.no.

Flere kommuner bryter loven

Også ved Stod sykehjem og hjemmetjenesten i Steinkjer kommune avdekket Fylkesmannen i fjor lovbrudd rundt identifisering, kartlegging og oppfølging for å forebygge og behandle underernæring hos pasienter. Det gjorde de også ved tilsvarende tjenester i Leka og i Inderøy kommune.