Saueeier Jan Morten Forfot mener det er galskap å forsøke å redde sauene fra holmen i elva. Foto: privat

Rundt lunsjtider hadde saueeier Jan Morten Forfot i Stordalen i Åfjord planer om å hente to sauer som bruker å oppholde seg på Sørengholmen.

- Vi skulle forberede oss på ekstremværet, men da vi kom til Storelva hadde den steget så mye at vi ikke fikk noen traktor over, sier han til Adresseavisen.

Ba om hjelp

Forfot tok kontakt med politi, brannvesen og dyreredningstjenesten, uten at det hjalp.

- Vi synes det er trasig. Men det er ikke så mye vi kan gjøre. Jeg vet ikke om sauer kan svømme, sier operasjonsleder Bernt Tiller i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Nestleder Marvid Andreassen i Den norske frivillige dyreredningstjeneste bekrefter at de har snakket med eier.

- Men vi får dessverre ikke til å bistå. Vi er avhengig av båt og sikringsutstyr for å komme dit, og det har ikke vi. Vi holder dessuten til i Troms, så det er lang vei, sier han.

SE VIDEO: Nordtrønderne venter på stormen «Roar»

- Elva eksploderte

Sørengholmen er på rundt to mål, og har en god del vegetasjon. Det var derfor ikke mulig å se de to værene fra land.

- Jeg hadde aldri trodd at vannstanden skulle bli problematisk. I kveld fikk jeg samlet en god del bekjente for å gjennomføre en bergingsaksjon, men det viste seg å være forgjeves, sier han.

Saueeieren har aldri sett Storelva så stor. Han har drevet gården i seks år, mens foreldrene har bodd i Stordalen i 20 år. Han har følt seg rådvill store deler av dagen.

- Elva eksploderte. Det var ingen vits i å prøve. Det ville vært galskap å forsøke, sier han.

Krysser fingre

Nå håper han at værene har gått på midten av holmen, og at uværet ikke fører til at holmen blir oversvømt.

- Vi får bare krysse fingrene og håpe at de er i live i morgen. Da det ble mørkt, måtte vi avblåse aksjonen. Vi vurderte helikopter, men det ville skremt sauene og de hadde hoppet i elva, sier Forfot.

Han mener det ville vært uforsvarlig å forsøke på berge sauene torsdag kveld.

- Det ville gått ille, sier han.

Må forsøke lørdag

Da Adresseavisen var i kontakt med Forfot fredag ettermiddag var sauene fortsatt ikke kommet til rette.

- Vi kommer oss ikke ut på holmen, men elva er på retrett nå og vi prøver å ta en runde til før det blir mørkt. Vi har ikke sett noe tegn til liv i dag, men det er vanskelig å se over på holmen fordi det er mye vegetasjon og småbuskas på holmen, forteller Forfot.

Fredag kveld sier Forfot at de må gjøre et nytt bergingsforsøk lørdag. Vannstanden er fortsatt synkende, men det er ikke mulig å komme seg over til holmen.

På denne holmen ble værene stående værfast til bondens store fortvilelse. Foto: google maps