- Det er så trist og sårt at engelen ikke kunne få stå i fred på kirkegården. Jeg trodde gravlunden var et trygt og hellig sted, sier Rønning, mens hun står og kikker på dattera Laila Merethe Andersens gravstein, skriver Namdalsavisa.

Fant ingenting

Dattera fikk kreft i november 2006. Sykdommen var aggressiv og spredte seg. 15. juni 2007 døde hun.

Laila Merethe bestemte selv at hun skulle ligge på Høknes gravlund – da hun skulle besøke farens grav sammen med mora Helene under sykdomsperioden.

- Forrige søndag tok jeg med meg ei av de andre døtrene mine, hennes barn og mann, i tillegg til et annet barnebarn, på besøk til kirkegården, for å se til grava. Da oppdaget vi at den 25 centimeter høye engelen, som har holdt ut for vær og vind i tre år, var borte. Det første jeg sa da jeg oppdaget at den ikke sto der var: Er engelen stjålet? Og det tror vi at den er. For vi har kikket rundt om på gravlunden, men ikke funnet den noen steder, forteller Rønning.

Elsket engler

Hun legger ikke skjul på at engelen har vært et kjært minne om dattera, som døde bare 28 år gammel.

- Det såreste du har, er det som ligger på kirkegården. At det ikke får ligge i fred, er bittert og fryktelig dumt. Laila Merethe var en engledame. Hun var veldig glad i engler. Hun samlet på engler. Hadde masser av det. Den gangen jeg kjøpte den hvite engelen for tre år siden, minnet den meg om henne. Det var en viktig grunn til at jeg fikk tak i den og satte den opp ved gravstøtta. Den var så fin der den sto, oppå en flat stein, med ei lykt som sto bak og lyste opp den, forteller hun.

- Sårbart

- Jeg kunne aldri tenkt at noen ville ta den. Det finnes ikke mer sårbart enn det som er stjålet fra en kirkegård. Jeg skjønner ikke hvordan noen kan gjøre det. Jeg trodde kirkegården var vernet for tyveri, fordi den ligger litt unna. Det er veldig sårende, legger Helene til.

Også søsknene og tanteungene har reagert kraftig på tyveriet.

- Det er sårt for de tre søsknene hennes. Laila Merethe var ungenes favoritttante, hun var tante til 11, sier Helene, mens hun viser englene og smykkene tantebarna har hengt opp på gravstøtta.

Fire engler har fått stå i fred, men den største av alle er borte.

- Har du vurdert politianmeldelse?

- Nei, jeg har ikke gjort det. Hva skal jeg anmelde da? Selvfølgelig kan jeg gå til politiet og fortelle at engelen på grava til dattera mi er stjålet. Men de har ikke noe å gå etter, derfor ser jeg ikke at det er noen vits i å anmelde, svarer hun.

Den antatt stjålne jenteengelen skal erstattes.

- Jeg har ikke kjøpt en ny engel ennå. Men jeg skal gjøre det, sier hun tl Namdalsavisa.