Store nedbørsmengder og mye snøsmelting førte til at Nordlandsbanen ble stengt for togtrafikk mellom Harran og Lassemoen mandag kveld. Tirsdag morgen, ved 9.30-tiden, meldes det at banen er åpnet for trafikk igjen.

NSB opplyser at enkelte tog kan som følge av hendelsen fortsatt bli forsinket eller bli innstilt inntil de er i normal drift igjen.

Utglidninger

Bakgrunnen for stengningen var utglidning mellom Harran og Lassemoen.

- Det betyr at nattoget i retning Bodø blir erstattet med buss mellom Grong og Namsskogan. Det samme vil skje for passasjerene på det sørgående nattoget, sa pressevakt i Jernbaneverket, Harry Korslund, natt til mandag.

Passasjerer som da var om bord i tog ble vekket og geleidet om bord på busser, og måtte bytte tog da de skulle fortsette ferden.

Ventet på dagslyset

Tirsdag morgen var mannskap fra jernbaneverket i Trondheim på vei til området hvor utglidningen skjedde. Harry Korslund opplyste før banen ble åpnet at han var jevnlig i kontakt med dem.

- Dagslyset begynner å gjøre seg gjeldende, og mannskap er på vei. Vi skal kartlegge omfaget av utglidningen mellom Harran og Lassemoen før vi kan si når Nordlandsbanen blir åpnet for trafikk, sa Korslund tidlig tirsdag morgen.

Da var jernbanelinja lenger sør på Nordlandsbanen ryddet etter at det ble oppdaget et skred mellom Steinkjer og Stod mandag kveld.

Meråkerbanen åpnet

Meråkerbanen ble også stengt mellom Kopperå og Storlien på grunn av skred mandag, noe som medførte innstillinger. Tirsdag morgen går trafikken som normalt langs strekningen.

Allerede mandag formiddag høynet Jernbaneverket sin beredskap som følge av værprognosene.

- Mye nedbør og snøsmelting hører normalt ikke februar til. Vi gjør vårt for at trafikken skal gå som normalt så fort som mulig, sa Korslund tirsdag morgen.

Bistår i Sverige

Mannskap fra Jernbaneverket må også bistå på svensk side tirsdag morgen. Ofotbanen, jernbanestrekningen mellom Narvik og den svenske grensen, er stengt på svensk side grunnet store mengder snø.

- Det står et par tog i Sverige som holder på å snø ned ved Abisko. Mannskap fra vår side trår til og hjelper. De som skal reise med Ofotbanen må regne med å vente til tidligst klokken 15 i ettermiddag, opplyser Korslund.

Kjørte gjennom massene

Det var ifølge Korslund et godstog fra Bodø som kjørte inn i skredet, og jernbanen ble deretter stengt.

Lokomotivføreren på godstoget klarte å komme seg gjennom raset, men varslet Jernbaneverket om at andre tog ikke burde kjøre der før skredet var fjernet.

Ved 22.30-tiden var mannskaper med gravemaskin på vei til stedet, og i 01.30-tiden var strekningen ryddet og åpnet. Dagtoget fra Bodø til Trondheim var det eneste som ble rammet av stengingen.