– Vi gleder oss. I helgen må hvert jurymedlem plukke ut fem navn, som skal legges frem på jurymøtet mandag. Juryen får ikke forlate møtelokalet på Lerkendal før den er enig om hvem disse fem skal være, sier juryleder Merete Verstad i NRK på Tyholt.

Adresseavisen og NRK Trøndelag vil så i tur og orden presentere de fem kandidatene, som folk kan stemme på. Navnet på Årets trønder vil bli offentliggjort fredag 9. januar.

Tøffe diskusjoner

Verstad sier hun har merket seg flere spennende navn. Hun er forberedt på tøffe og intense diskusjoner i juryen.

– I fjor kom det inn hele 2748 forslag, fordelt på 271 navn. Er interessen for slike kåringer blitt mindre?

– Nei, det tror jeg ikke. Situasjonen i fjor var helt spesiell. I forbindelse med tyfonen på Filippinene, fikk Erlend Johannesen over halvparten av alle forslagene. Og han vant suveren avstemningen, sier jurylederen.

I fjor ble det avgitt ikke mindre enn 18 602 stemmer på Årets trønder.

Nobel og Farmen

Blant dem som er foreslått i år kan nevnes nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser, RBK-trener Kåre Ingebrigtsen, skiløperne Marit Bjørgen og Petter Northug, «Farmen-deltaker» Finn Olav Odde, Flatanger brannvesen, fotballspiller Vegard Forren og ildsjelene Walter Jarwson og Bjørn Eklo.

Dette er femte gang mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen skal dele ut hedersprisen Årets trønder. I 2013 nominerte fagjuryen, foruten Erlend Johannesen, skidronningen Marit Bjørgen, laksegründer Gustav Witzøe, RBK-sjef Tove Moe Dyrhaug og kulturpersonligheten Arnulf Haga.

Tidligere års vinnere er teknologigründerne Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan i Atmel, Arne Okkenhaug som mistet sønnen Emil på Utøya og Siv Toverød og Tare Teksum.

Fagjuryen samles

Med seg i juryen har Merete Verstad konserndirektør i Sparebank1 Midt-Norge, Marvin Wiseth, fylkesdirektør for kultur og kommunikasjon i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Karen Espelund, kulturredaktør i Adresseavisen, Stian Wallum, professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Toril Aalberg og skuespiller ved Trøndelag Teater, Øivind Brandtzæg.

Viktig og unik

Ifølge sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen og regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK Tyholt samarbeider de to mediehusene om hedersprisen for å gjøre den til noe som skiller seg ut som viktig og unik.

– Når de to største mediehusene i vår region går sammen og engasjerer alle trøndere i prosessen, kan vi alle være sikre på at vinneren er verdig å hedre, sier Blix.