- Jeg skulle plukke inn noen tulipaner da jeg så den. Jeg trodde først det var en rose siden jeg aldri har sett maken, sier Bjørn Thorvaldsen (62).

Han har i ni år hatt tulipaner i hagen utenfor huset sitt på Opphaug i Ørland kommune. Nylig fant han den roselignende tulipanen.

- Jeg har omtrent 150 tulipaner i hagen, både røde og gule. Jeg er pensjonert og liker å stelle med blomstene i hagen, sier Thorvaldsen, som lurer på hva det er som har fått denne tulipanen til å se ut som en rose.

Les også: - Fant årets siste løvetann

- Ikke veldig vanlig

Det vet botaniker og daglig leder for Ringve botaniske hage i Trondheim, Vibekke Vange.

- Jeg vet ikke hvor uvanlig dette er for tulipan, men veldig vanlig er det ikke, sier hun og forklarer videre.

- Hos tulipanen er det opprinnelige antall blomsterblader seks, og det er det vi kaller en enkel tulipan. Vanligvis forblir de enkle tulipanene enkle blomst år etter år.

Se serien «Svarte fingre», Ukeadressas hagehjelp for deg som ikke er så nøye her:

Episode 1: «Såing for sinker»

Episode 2: «Snøbygeblomster»

Episode 3: «Lag gourmetjorda selv»

Foredler frem fylte blomster

At det innimellom dukker opp fylte blomster, som har flere blomsterblad enn seks, i naturen er utgangspunktet for alle de fylte sortene man har av blomster. Og det er mange sorter av fylt tulipan i butikkene.

- De fylte formene er foredlet fram fra individer man har funnet med fylte blomster, sier Vange.

Det samme gjelder også hos roser, som opprinnelig er en blomst med fem kronblad. Alle de fylte formene av blomster er foredlet fram.

- Jeg vet ikke hvor vanlig det er at akkurat tulipaner får fylte blomster rent spontant, men det er generelt ikke uvanlig at det skjer avvik fra normalen i naturen, både når det gjelder blomsterfasong og bladform, sier botanikeren.