Tente gnister: Matz Sandman og Helge Andre Njåstad inspirerte kommunetoppene i Nord-Trøndelag til å foreberede ny kommunestruktur. Foto: Leif Arne Holme

– Det er ikke et alternativ å ikke foreta seg noen ting. Det vil være uklokt å ikke være med på reisen.

Budskapet med en klar advarende pekefinger kom fra lederen av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Helge Andre Njåstad (Frp) da mer enn 200 kommunetopper i Nord-Trøndelag hadde kickoff -samling i anledning kommunereformen.

Villet reform

Njåstad understreket at kommunereformen er en villet reform som de fleste politiske partier på ulike måter har programfestet.

– Denne reformen er ikke funnet på i Oslo eller av regjeringen. Et stort flertall står bak.

Njåstad påpekte at frivillighetslinjen vil være den beste, men at det vil være aktuelt «å skjære gjennom» hvis to kommuner sier ja, mens en tredje sier nei. Komitélederen fikk imidlertid motbør fra salen da han antydet at små kommuner kan være en belastning for de store.

– Øysamfunn og fjellområder med stor avstander står i en særstilling som gjør at det i enkelte tilfeller kan være aktuelt fortsatt å være én kommune, presiserte Helge Andre Njåstad.

Mulighetsvindu

Matz Sandman, nå pensjonist men med rådmannserfaring fra flere steder, var den andre hovedinnlederen som var invitert for å tenne gnist i forsamlingen.

Sandman påpekte blant annet at det vil være fordeler og ulemper som må vurderes. Dessuten har folk flest en evne til å stille gode spørsmål.

– Derfor må vi bli  i stand til å gi gode svar. Dette er muligheten for virkelig å sette kommunenes fremtid på dagordenen, sa Matz Sandman.