Overgrepene skal ha startet med at han ville vise jenta (10) «hvordan han og mamma gjorde det». Nå venter fengsel i to år for mannen.

59-åringen viste i retten til at han er religiøs, hadde en ryddig forhold til nakenhet overfor de tidligere stedøtrene og nektet for ethvert seksuelt overgrep. Men verken tingrettsdommer Rune Lium eller hans to meddommerne tror mannen snakker sant.

Startet i 1996

Isteden tror retten den nå 19 år gamle jenta. Hun tidfester et av de første overgrepene til høsten 1996. Moren nettopp hadde giftet seg med 59-åringen, og han hadde flyttet inn hos familien. Mannen skal ha ligget på sofaen for å sove middagshvil da han ropte på jenta. Da hun kom skal han ha sagt at han skulle vise henne «hvordan hun skulle gjøre det godt for seg selv, og at han skulle vise hvordan han og mamma gjorde det». Videre husker jenta at 59-åringen tok henne i skrittet og fikk henne til å onanere ham og utføre oralsex. Denne typen overgrep skal ha foregått i perioden 1996-1998. I ettertid har den fornærmede jenta fått store psykiske plager, blant annet med utrygghet og at voksne menn gir henne angst.

Ga dyre gaver

Fagdommer og meddommere er enige om at 59-åringen har begått seksuelle overgrep, men de er uenige om hvor mange overgrep det er bevis for. Flertallet, bestående av de to meddommerne, mener det er åpenbart at mannen har begått over 100 seksuelle overgrep mot jenta. Overgrepene «ble en del av hverdagen», heter det i dommen. Flertallet peker også på at mannens beskrivelser av seg selv og egne handlinger står i sterk kontrast til andre vitner i saken. Dessuten svekker det mannens troverdighet at han til tross for dårlig økonomi ga fornærmede svært dyre gaver, uten at søsteren fikk det samme. Mannen skal ifølge sin ekskone, jentas mor, også ha tilstått overgrep overfor henne.

Tvilte på omfanget

Mindretallet, tingrettsdommer Rune Lium, mener det er tvil om hvor mange overgrep som har skjedd, og at dette må komme tiltalte til gode. Tvilen bygger på at jenta i retten forklarte seg om langt flere overgrep enn det hun gjorde til en helsesøster i 1999. Tingrettsdommeren mener også at det ikke er bevist grovere overgrep enn beføling. Imidlertid er legdommerne i flertall, og deres bevisvurdering blir gjeldende.

Må betale erstatning

Fordi rettens flertall har funnet de for 59-åringen, fordi det er normalt at overgrep mot barn avdekkes sent. Det er skjerpende at mannen misbrukte den tilliten jenta viste ham som stefar.Jenta har krevd oppreisningserstatning, og retten dømmer mannen til å betale henne 200 000 kroner. At han har dårlig økonomi får ingen betydning. 59-åringen hadde Christian Wiig som forsvarer. Mannen anket dommen på stedet da han fikk den forkynt.