- To geologer var i skredområdet i går kveld, og så at det fortsatt var en del bevegelse. Det gikk hele tiden små skred, forteller avdelingsdirektør Eva Solvi ved Statens vegvesen i Sør-Trøndelag.

Klart til rydding

Etter en ny befaring i skredområdet på Dragåsen onsdag ettermiddag, konkluderte geologene fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) imidlertid med at veien var klarert for opprydding.

- Geologene har undersøkt stedet og klarert det for opprydding. Nå skal Veidekke på Røros og Statens vegvesen legge en plan for hvordan skal få frem under ryddingen, sier Terje Tinlund i Statens vegvesen til adressa.no onsdag ettermiddag.

Det er ukjent når fylkesvei 30 mellom Støren og Røros vil åpnes igjen

- Det er ikke klart når veien vil være ryddet, sier Tinlund.

Åpnet skogsvei

Klokka 13.00 åpnet Statens vegvesen en skogsvei for enveiskjøring med følgebil. Det vil ta mellom 10 og 15 minutter å kjøre den seks kilometer lange skogsveien dersom du tar av mot Bollingmo. Skal du kjøre til Gåre vil det være snakk om rundt 20 kilometer.

- Det er for trangt på skogsveien til å kjøre to i bredden, forklarer avdelingsdirektør Solvi.

Vegvesenet har måttet gruse deler av veien for å gjøre den bedre rustet for trafikken.

- Hadde det ikke vært for denne veien, så ville det blitt en ganske lang omkjøring. Dersom du skulle kjørt fra Røros til Trondheim, så måtte du ha kjørt enten via Tydal, Selbu og Hell på fylkesvei 705, eller Tynset og Ulsberg på riksvei 3, sier trafikkoperatør Finn Bull ved Vegtrafikksentralen.

Lengre omkjøring for vogntog

Vegvesenet skriver i en pressemelding at det kan bli en times ventetid mellom hver tur.

Omkjøring for tunge kjøretøy er fylkesvei 30 Røros - Tynset, riksvei 3 Tynset - Ulsberg, E6 Ulsberg – Støren eller fylkesvei 31 Røros - Brekken, fylkesvei 705 Brekken - Hell, og E6 Hell – Støren.

Rammet både vei og togbane

- Det var så mye vann i skredgropa at det var vanskelig å få oversikt. De skal derfor tilbake for å se etter at det har tørket en del. Vi må bare avvente til de gir grønt lys. Vi kan ikke sende inn folk hvis det fortsatt er fare for at det sklir ut jordmasser, forklarer Solvi.

Se video: John Birger Krokan fikk skredet inn på gårdstunet

Både fylkesvei 30 og Rørosbanen ble rammet av det store skredet som var omtrent 45 meter i bredde ifølge vegvesenet. Skredet ble meldt inn til nødetatene i 16-tida tirsdag ettermiddag.

- Mest jord og trær

Vegvesenet vet ennå ikke omfanget av skadene på selve kjørebanen, men Solvi tror ikke det er snakk om store skader.

- Det var ingen store steiner som kom rullende, det er mest jord og mange trær, sier hun.

Kraftig regn bidro til skredet

Det er for tidlig å slå fast hva som var årsaken til skredet, men at de store nedbørsmengdene som kom denne dagen var en av faktorene er det liten tvil om.

- Hele terrengfestet har sluppet taket. Vi må vente og se hva geologene skriver i sine rapporter, det kan også ha vært andre årsaker, sier Solvi.

Dersom geologene gir grønt lys etter befaringen i 12-tida står entreprenøren som har veivedlikehold i området klar til å rykke inn.

- Det vil ikke ta så lang tid å få fjernet de løse massene, men hvis det er noe annet som må sikres før trafikken kan åpnes, kan det ta tid. Da kan det hende vi må innhente spesialkompetanse, sier Solvi.

Denne skogsveien fører til en mye kortere omkjøring for de som ble rammet av skredet på Dragåsen. Foto: GEIR TØNSET
To geologer dro på befaring tirsdag kveld, men måtte dra tilbake onsdag formiddag for å undersøke skredet nærmere. Foto: Mikal Øien, Statens vegvesen
Skredet besto av mye trær og jordmasser. Foto: Mikal Øien, Statens vegvesen
Vegvesenet vet ennå ikke når veien kan bli åpnet igjen. Foto: Mikal Øien, Statens vegvesen