Det kom frem i ankesaken i Borgarting lagmannsrett onsdag.

- Jeg ble invitert på lunsj av en lokal politibetjent jeg kjenner på Levanger. Da jeg kom ditt var det også en dame der som jeg ikke kjente. Hun ble introdusert som PST.

Så du denne? : Trøndersk skaper misforståelser i IS-rettssak

Det opplyser en nær venninne av den terrordømte verdalingen under sin vitneforklaring.

Ikke første kontakt

- Du var inne til avhør hos PST høsten 2016. Dette var ikke første gang du hadde kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste, ville forsvarer Trygve Staff vite under sin utspørring av vitnet.

- Nei, første gang var i februar 2015.

LES OGSå: Verdaling dømt for IS-deltakelse i Tyrkia

Venninnen var en av de første som fikk melding fra trønderen etter at han hadde reist til Den islamske stat (IS) i slutten av november 2014.

- Jeg fikk en melding på messenger i begynnelsen av desember. En liten hilsen fra IS, Islamic state, sto det, forklarer hun.

Verdalingen oppholdt seg i IS fra desember 2014 til 30. april 2016. Stort sett i hele denne perioden kommuniserte han tett med sin nære venninne hjemme i Trøndelag.

- Hadde du jevnlige møter med PST? spør Staff.

- Ja, ganske regelmessige. Jeg informerte dem om kommunikasjonen oss imellom, forteller vitnet.

Ikke gitt chatt til PST

Under behandlingen i tingretten høsten 2017 kom det frem at venninnen ikke hadde gitt fra seg chattemeldingene mellom seg og den tiltalte til PST. Begrunnelsen hun ga da at de var av privat karakter.

Nå viser det seg at PST likevel har hatt tilgang til informasjon om kontakten mellom den terrordømte trønderen og hans venninne, og det mens 34-åringen fortsatt oppholdt seg i Den islamske stat.

- Før avhøret med PST høsten 2016, ble det sagt at det var best at jeg lot være å fortelle at jeg hadde vært i kontakt med dem. Det reagerte jeg på, opplyser venninnen.

Hun har nå, i forkant av at saken skulle opp for lagmannsretten, gitt fra seg enkelte meldinger til bruk som bevis i saken.

Fri etter én måneds jobb

Verdalingen er tiltalt for å ha inngått terrorforbund med IS, og vært medlem av IS. Det er gjennom flere tusen chattemeldinger blant annet dokumentert at verdalingen ønsket å komme seg bort fra Den islamske stat, og at han skal ha hatt mer eller mindre aktive fluktplaner fra 30. april 2015.

Hva han gjorde i tiden før 12. april 2015 er et sentralt tema for aktoratet. Derfor var flere av meldingene tiltalte sendte til familien sentrale i utspørringen av søsteren i retten onsdag.

- Hvordan jobb har du? spurte søsteren i en melding 12. april 2015.

- Jeg har to til tre dager fri etter en måned på jobb i en annen by. Hjemme i hjembyen nå et par dager, fikk søsteren til svar samme dag.

- Trodde han var i krig

På spørsmål fra aktor Carl Fredrik Farri om hvordan hun oppfattet dette, svarer søsteren:

- Jeg oppfattet det som at han var i Syria, jobbet for den islamske stat, og at han var i krig. Jeg kjenner han godt. Han har som regel gode hensikter. Jeg tenkte at han ville bidra til noe positivt, men så kan man jo stille spørsmål ved det når man vet hvilken side han sto på.

LES HER: - Fraktet med hette over hodet til skrekkfengsel i Raqqa

Søsteren ble også flere ganger fortalt at han var i IS fordi han ønsket å hjelpe kvinner og barn.

- Det var nærliggende å tenke at han hadde sluttet seg til IS. Etter at han var dratt fikk vi vite at det var funnet konkrete pakkelister over hva han skulle ha med av klær, og han hadde vært i kontakt med andre trøndere som hadde dratt til IS.

Vitneutspørringene fortsetter torsdag.