- Det vi lærer på skolen om nettvett er så utrolig teit, mumles det rundt bordet.

- Det er liksom så nedlatende, sånn «dere er utrolig dumme som legger ut bilder på nettet». Det er jo mye positivt med nettet også. Undersøkelser viser for eksempel at barn er mindre ensomme enn før, forteller Therese Khachik (17).

- Men det er ting som er lurt å tenke på når du er på nettet. Ikke alle er den de gir seg ut for å være, minner Arve Haus (17) om.

I filmen teatergruppa Rett på sparket har laget, krangler to ekskjærester i nettby. Jenta har funnet bilder av at gutten roter med venninna hennes. I sinne sminker hun seg tøft og sexy, og tar bilder, og legger seg ut med status singel. Snart får hun kontakt med en som spør om hun vil være med på konsert med bandet hans.

Gjengen har bevisst valgt å ikke overdrive. Filmen deres er laget rundt en helt vanlig situasjon, som helt vanlige ungdommer kommer opp i.

Hva er den verste fella å gå i på nettet?

- Det farligste er å gå å møte noen du ikke vet hvem er, mener Arve.

- Hvis du bestemmer seg for å møte noen, selv om de er noen du har chattet med lenge, så bør du ha med deg en venn, råder Therese, som minner om at internett blant annet brukes av pedofile som vil komme i kontakt med barn.

Hvilken rolle kan foreldre spille?

- Foreldre generelt har ikke peiling på nettet, fastslår Therese. -.Vi vil jo ikke at de skal sitte og snakke med oss på nettby, men de bør interessere seg og bli kjent med nettet.

Det er mye som foregår. Både mobbing og bildemanipulering, forteller hun.

- Mora mi er veldig flink, hun kommer bort og spør hva jeg holder på med på Facebook, men går ikke inn og kikker på det, forteller Thea Harnes André (17). Hun synes det er viktig at foreldre ikke går inn og leser eller ser på bilder uten å varsle fra. Privatliv er privatliv.

- Voksne må ta seg tid til å gidde å lære om hvordan vi bruker msn og nettet, synes Therese. Det er mye bra der ute. Men man må tenke før man taster, som det heter i filmen til Rett på sparket.

- Det handler om å være skeptisk til det du ser, leser og møter på nettet, sier Therese.

SI DIN MENING: Har du hatt ubehagelige opplevelser på internett?

Foto: Guro Kulset Merakerås