Foto: JENS SØRAA (MMS)

- Som statsråd er Hanssen ansvarlig for innvandringspolitikken og dermed for drapene i Overhalla. Han sender asylsøkere ukritisk rundt i landet uten å vite om de har kriminelt rulleblad eller er reelt behov for beskyttelse. Med en streng innvandingspolitikk ville Cicilie vært i live i dag, sier Lian til VG.

Det var 30. april at Cicilie (7) ble drept sammen med Anne Grete Volum 30. april i år. Asylsøkeren Bahadir Mirzaolimov (26) er pågrepet og siktet for drapene.

11. mai skrev statsråd Hanssen sammen med stortingsrepresentantene Inge Ryan (SV) og Trine Skei Grande (V) et leserbrev advarte folk mot i Namdalen mot å gjøre alle asylsøkere ansvarlige for drapene.

Det er dette leserinnlegget Lian nå reagerer på.

- Innlegget fra de tre føltes som en krenkelse, og denne krenkelsen er den eneste kondolansen jeg har fått fra dem. Hanssen er belærende og mener folk trenger mer informasjon. Jeg tror folk forstår nok, men de er redde for å bli stemplet som rasister, sier Lian til VG.

- Fortier og bagatelliserer

Lian avviser at hans reaksjon, som kom fram gjennom et leserbrev i Namdalsavisa i går, er et følelsesutbrudd.

- Utspillet mitt har et bakteppe. Det knytter seg også til hendelser forut for drapet på Cicilie, sier han, og peker blant annet på drapet av Marita Strøm fra Namsos.

Lian mener politikerne fortier og bagatelliserer problemer knyttet til innvandring og at motivet er frykt for å skape rasisme.

- De risikerer bare å oppnå det motsatte av det de håper på. Feier du ting under teppet lenge nok, kan resultatet bli nettopp raseri og rasisme ute blant folk.

Lian mener innvandringspolitikken er naiv og at Norge er et fristende mål for bølger av lykkejegere.

Forstår sorgen

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier til VG at han personlig ikke kan lastes for drapene.

-Det finnes bare en som en ansvarlig for Cicilies død og det er han som tok livet av henne, sier han.

-Jeg har veldig behov for å uttrykke medfølelse med denne familien og alt de har gått gjennom. Det har jeg gitt uttrykk for før og jeg har med det ment å gi min kondolanse.