Han har hatt en tung helg, 44-åringen som er bosatt på Fannrem.

- Jeg var på jobben da jeg hørte Fidel Castro var død. Det var en sjokkmelding, og jeg måtte ha litt tid for meg selv. Han var gammel, men likevel var det helt utenkelig at han skulle dø. Det er trist både for meg, og mange millioner andre cubanere, sier Rodriguez søndag kveld.

Sist gang Rodriguez var i Adresseavisen ble han brannhelt på vei til fest

Fattig familie

Som 28-åring flyttet han fra Cuba. Inntil da forteller han om et liv han stort sett bare har positive minner om.

- Jeg vokste opp med mor og tre søsken, og vi var en veldig fattig familie. Men med Castro som leder fikk vi muligheten til å dyrke oss selv som menneske. Vi fikk gratis skolegang, litt klær og litt mat, sier han.

- Hva er det viktigste Castro har gjort?

- Det er uten tvil gratis utdanning og fri helsehjelp til alle. Mange elsket ham, og forgudet ham. Og det er ikke rart med tanke på at en person gjør så mye for andre – være seg folket sitt eller verden for øvrig- uten å ville ha noe tilbake. Han lærte oss dessuten hvor viktig det er å ha ære, prinsipper og moral til å få respekt i livet, sier han.

Cuba forbereder landesorg etter Castros bortgang

Tre søsken i Cuba

Det er tre år siden sist han var hjemme, og nå håper han det blir tur tilbake med det aller første.

- Jeg har tre søsken og onkelbarn der nede. Gjennom helgen har jeg snakket med mange i Cuba, og alle er lei seg, sier han.

Rodriguez jobber i dag på Lade Bofelleskap og i tillegg som lærer ved Bybroen vgs. og Trondheim katedralskole. I Cuba fikk han flere ganger nærkontakt med Castro og hans ledelse. Først og fremst ved universitetet han studerte på, men også som landslagsutøver i friidrett.

Hilse på forbildet

- Jeg var maratonløper, og jeg fikk veldig mye gratis fra staten gjennom at jeg var god til å løpe. Men det å treffe han var ekstra spesielt. Tenk deg selv, å møte og hilse på ditt forbilde, sier han.

Han er også opptatt av å videreføre til sin egen sønn på 17, det han selv fikk høre viktigheten av som ung under Fidel Castros tid. Nemlig det å ta en utdanning, og hvor viktig det er for fremtiden.

- Det har han forstått, og det er jeg veldig stolt av, sier han.

44-åringen er klar over at ikke alle har det samme synet på Castro som ham selv. Han har en klar teori på hvorfor Castro var så mislikt.

Ikke USAs fiender

- Verden har dessverre blitt mer egoistisk, materialistisk og farlig. Menneskeheten setter ikke lenger pris på å hjelpe andre, sier han. Samtidig er han klar på at avhengigheten av Sovjetunionen sørget for at Cuba ikke fikk utviklet seg raskere enn uten avhengigheten.

- Hva tror du vil skje i forholdet mellom USA og Cuba nå?

- Jeg tror folket i USA har begynt å forstå at vi cubanerne ikke er deres fiender, selv om media dessverre alltid har sagt det. Vi vil bare leve i fred, men uten å bli fortalt hvordan vi skal gjøre ting. Dessuten er de nye generasjonene i Miami ikke så reaksjonære som sine besteforeldre. De ønsker å besøke Cuba, og bli kjent med virkeligheten der, mener Rodriguez.

Fidel Castro døde fredag, 90 år gammel. Foto: NTB SCANPIX