Bestefar Martin Eidem, opprinnelig fra Selbu, kjøpte Osram juletrelys i 1953. Han var en person som likte å ha orden, ifølge barnebarnet Frank Eidem.

- Det ble skrevet på årstall og hvordan det skulle gjøres. Man skulle ta ut lysene fra høyre side av esken, og legge dem ned i esken fra venstre side, Han var nøye med det meste, sier Frank Eidem fra Skatval.

Arvet dem av foreldrene

Da han skulle hente eska og pynte årets juletre, la han merke til årstallet som bestefaren hadde nedskrevet på den grønne eska.

- Jeg tenkte: «Dæven, nå er de 60 år, det er jo 23 år eldre enn meg selv», forteller Eidem, som lurer på om han kan inneha noen av Norges eldste juletrelys.

- Da jeg flyttet ut i 1993, arvet jeg juletrelysene fra mine foreldre. Siden den gang har jeg kun skiftet lyspærer to ganger. Det skal sies at de kun brukes den ene uka i året da. Det ene lyset er litt oppskrapet. Det er samme lyspæra som får stjerna hvert år, forklarer Eidem.

Har lager av reservepærer

Han forteller at lysene har holdt seg bemerkelsesverdig godt, til tross for at de begynner å nærme seg pensjonistalderen.

- Jeg har aldri vurdert å bytte dem ut. Det er ikke aktuelt så lenge de fungerer. Jeg har en onkel som var elektriker, og han har skaffet meg mange reservepærer, forteller Eidem, og understreker at det har blitt tradisjon å hente frem familie-juletrelysene.

- Disse lysene er laget for å holde i mange år. De er skikkelige og stabile. Eska har også berget godt, sier han.

Eidem pynter juletreet med de 16 gamle lysepærene og norske flagg av gammel årgang.

- Jeg håper de varer i mange år fremover. Jeg må jo sende de med neste generasjon, fastslår han.

Slik ser lysene ut når de er satt i treet. Foto: FRANK EIDEM
Bestefar Martin Eidem var en kar som likte at det var orden i juletrelysene. Foto: FRANK EIDEM
Det følger med instruksjoner om hvordan lysene skal tas ut og legges i eska. Foto: frank eidem