Etter en treg start er sommersesongen i gang i Trollheimen. En ekstra kald og våt vår og sommer har til nå gjort at færre har gått i fjellet, men nå begynner det å normalisere seg, ifølge Trondhjems Turistforening (TT).

Mye snø i fjellet

Trekanten er på topp-ti-lista over Norges mest populære fjellturer og blir beskrevet som krevende. I høyden ligger det fremdeles snø, særlig på ruta mellom Gjevilvasshytta og Trollheimshytta. Også på ruta over Geithetta mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta er det snøfonner. Det har ikke vært anbefalt å gå ruta over Trollhetta på grunn av mye snø, men nå er det flere som også har tatt den turen. i dalbunnen i Svartådalen er det vått, gjørmete og tungt å gå. Noen springer Trekanten på en dag. Andre bruker tre eller fire dager på turen mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta i Trollheimen.

Tungt å gå

Brynhild Blikra har valgt å gå Trekanten fra Gjevilvasshytta til Jøldalshytta, Trollheimshytta og til Gjevilvasshytta igjen. Hun fikk alle årstider på en tur med regn, vind og sol.

–Det har vært en fin tur selv om været har vært litt så som så. Jeg gikk Svartådalen fra Jødalshytta til Trollheimshytta. Det var vått og gjørmete, og tungt å gå. Men det er veldig godt merket og greit å gå, sier Brynhild Blikra som er bosatt i Førde i Sunnfjord. Hun går med gamasjer for å unngå gjørme inni skoa.

På vei opp den bratte stigningen fra Trollheimshytta mot Gjevilvasshytta møter vi Inger Lise Tangen og Harald Myrholt. Dagen før gikk de over Geithetta i snøbyger og regn. Der ligger det noen snøfonner ennå.

Hardt ned fra Geithetta

–Det var hardt ned fra Geithetta med mine dårlige knær, sier Inger Lise Tangen. Hun er på sin aller første fjelltur fra hytte til hytte mens Harald Myrholt har gått der mange ganger.

–Jeg har til og med sprunget Trekanten på en dag.

–Hvor lang tid brukte du på det?

–Jeg brukte mindre tid enn den offisielle rekorden på sju og en halv time, forteller Harald Myrholt som på denne turen kaller seg for sherpa.

På en finværsdag kan du få denne utsikten over Gråsjøen. Foto: pål Haugbro
Brynhild Blikra går Trekanten alene. Foto: Pål Haugbro
Harald Myrholt og Inger Lise Tangen er på vei oppover fra Trollheimshytta. Dagen før gikk de bratt nedover fra Geithetta. Foto: Pål Haugbro
Disse fire er på vei opp fra Gjevilvassdalen og skal springe hele Trekanten på en dag. Det er seks mil og mange hundre meter opp og ned hele tida.