Foto: FRIDA HOLSTEN GULLESTAD

På Stundersamfundet er studentene i teatergruppa SiT herlig barnslige. Akkurat nå spiller de et teaterstykke for barn, som heter «Julesnapperen».

Snappet inn i tv’n

Det handler om Johannes, som ser veldig mye på tv’n. En dag blir han hypnotisert av skurken Herr Snappers, og blir sugd inn i tv’n sin. Søsteren Marie, må dra etter for å prøve å redde ham. Hun får hjelp av ånden i kassa, og sammen drar de rundt i en verden av hemmelige tv-kanaler, på jakt etter Herr Snappers. Han drar rundt og stjeler alt som trengs for å feire jul, og setter andre folk i knipe.

– Det blir ingen god jul i år, hulker Julenissen, når alle pakkene er blitt stjålet.

Det ser mørkt ut for Marie og ånden i kassa, helt til reinsdyret Fjodolf minner dem om noe viktig:

– Dere har noe herr Snappers ikke har: Venner! Og vennene deres har gitt dere ting dere kan bruke.

Utstyrt med paraply, laken og en agurk går de til kamp.

Superspennende scene

I SiT er det tre forskjellige grupper: Noen er skuespillere, noen syr kostymer, og noen lager kulisser. Selv om det er skuespillerne vi ser best, er den jobben de andre har gjort veldig viktig i «Julesnapperen». Det er spennende å bli med rundt i kanalene, og se hvordan scenen skifter hele tiden.

– Kjempemorsomt, sier barna vi snakket med etter forestillingen, og pustet lette ut. For det var ganske skummelt også, særlig i begynnelsen. Men bekymret for å bli sugd inn i tv’n er de ikke.

– Dette er jo bare teater!

Helt uten hjelp fra voksne

Kostymer, scene, regi, sangtekster, manus, kulisser. Alt dette kan ordnes uten voksne.

– Det er sjette året vi setter opp stykke nå, forteller SiljeM.H. Dising(17). Hun skriver manus og har regi når Teater Fabella setter opp sin juleforestilling i Byåsen kirke. Det har hun gjort hvert år siden hun var 12 år.

– Det begynte med at kirka spurte om vi kunne lage et skuespill som kunne spilles på julemesse.

Speidere

I begynnelsen var det bare speidere som var med, men nå er det ei mer blanda gruppe.

– Stykkene er jo litt mer avanserte etter hvert som jeg er blitt eldre, sier Silje. I år heter stykket «Spooky Christmas», og handler om noen spøkelser på en gammel borg. Spøkelsene ligger under en forbandelse som kan oppheves dersom de greier å feire en skikkelig jul. Men det er ikke lett, for de vet ikke hva jul er, og greven på slottet hater alt som i det hele tatt kan høres ut som jul. Så når menneskebarna Julia og Julie dukker opp for å hjelpe spøkelsene, da blir det trøbbel.

Teater Fabella består av 20 jenter og to gutter. De er mellom 8 og 17 år gamle, og har ingen voksne med, ikke engang som ledere. Når de møtes til øving hver fredag ettermiddag er det Silje som er sjefen.

Kjekt med ledere

Det er kjekt med ungdomsledere, synes Cecilie Ertzaas Overrein (13).

– De vet mye bedre hvordan vi vil ha det enn voksne gjør, forklarer hun.

«Spooky Christman» skal spilles både på julemessa i Byåsen kirke, på et eldrehjem og på Hallset SFO.

– Det pleier å være stappfullt, sier Silje, og håper publikum stiller opp i år også.

Foto: FRIDA HOLSTEN GULLESTAD
Foto: GURO KULSET MERAKERÅS