Det sier lagleder for skredgruppa ved NGU i Trondheim, Lars Blikra, til Radioadressa.

Ut fra bildene fra fredagens ras i Namsos mener han det er liten tvil om at det er kvikkleire det her er snakk om.

- Det synes ganske klart ut fra at raset er så stort. Beskrivelsene av raset tyder også på at det har vært en plutselig kollaps av svake lag i grunnen, slik at strandsonen bare forsvant, sier Blikra.

Strandsonen utsatt

Gjennom et statlig kartleggingsprogram som ble igangsatt etter Rissaraset, er det fastslått at det aktuelle området i Namsos består av leire, det vil si finkornete avsetninger som i enkelt tilfeller kan være ustabile.

Området er for lite til at man har gått inn og undersøkt om det er kvikkleire, men Blikra opplyser at det ofte er ustabile masser i strandsone.

- Rasområdet ligger i ei lita bukt i strandsonen, og vi vet at slike strandsoner kan være ustabile. Vi har allerede planlagt et nytt kartleggingsprogram for å kartlegge strandsonen, for vi har sett at mange ras går nettopp her, sier han.

Flere mulige årsaker

Blikra vil foreløpig ikke spekulere i hva som kan være årsaken til raset, men han kan ikke utelukke at veiarbeidet i området kan ha vært en utløsende faktor.

- Det er vanskelig å si på nåværende tidspunkt, men vi vet at slike ras kan bli utløst av menneskelig aktivitet som graving, fylling eller sprenging. Men det kan også ha naturlige årsaker. Snøsmelting og mye nedbør kan gi høyere vannstand, sier Lars Blikra.

Foto: SCANPIX