Det er ikke første gang en finsk elev skyter sine medelever.

- Alt for tidlig

For under et år siden skjedde det samme. Den gang ble åtte drept. Forrige uke ble 11 drept. Matti Juhani Saari (22) hadde lagt ut bilder og film av seg selv på nettet, der han skyter med pistolen og sier «du dør neste gang» til kameraet. Politiet fikk tips om videoen, og hentet inn ungdommen til avhør.

Men de satte ham fri igjen, og lot ham beholde pistolen. Dagen etter drepte han medelevene sine og tente på skolen, før han skjøt seg selv.

I Finland har du lov til å bære våpen allerede fra du er 15 år, hvis foreldrene samtykker.

- Det er alt for tidlig, mener Ludvig Lindreitli (18). -.Det er klart det blir større risiko for at sånt skjer da.

Luvig og kameratene hans blir alvorlige når de snakker om det som har skjedd i Finland. De synes det virker fjernt, samtidig som det går innpå dem.

- Jeg forventer ikke at sånt skal skje i et skandinavisk land. Hadde det vært i USA hadde jeg ikke blitt så overrasket, sier Marius Ørbog (18).

Mange er «utafor»

- Men det kan jo skje alle plasser, innvender Johannes Fordal (18). -.De elevene på den skolen der trodde helt sikkert heller ikke at det kunne hende dem.

Allikevel tror guttene det er liten sjanse for at noe sånt skjer i Norge. Blant annet fordi det er mer uvanlig å ha våpen her.

Tony Chan (18) har vært inne på nettstedet der massemordere blir rangert. Han leste om det i Adresseavisa, og klikket seg inn.

- Det var skikkelig ekkelt. Litt disturbing liksom. De oppfordre nesten folk til å gjøre det samme, mener han.

Tror dere man kan forutsi hvem som kan gjøre noe sånt, lurer vi.

- Det er jo mange som er utafor, men man kan i hvert fall ikke begynne å tenke at de kan gjøre noe sånt. Da vil de jo bli enda mer utafor, mener Marius.

Han synes man bør prøve å inkludere dem som virker ensomme. -.Men det er jo noe man bør gjøre uansett, ikke i frykt for at de skal bli mordere, understreker han.

Guttene har ikke snakket noe særlig om det som har skjedd. Ikke før journalisten kom. Lærerne har heller ikke nevnt det noe særlig, forteller de.

- Jeg håper de snakker om det i barneskolen og ungdomsskolen, sier Tony. Jeg tror det er viktig for at alle skal føle seg trygge og ikke bli redde for at det skal skje her også.

Han tror det kan være skummelt hvis man bare får med seg litt her og litt der.

- Da er det bedre at det snakkes skikkelig om det, ellers får man bare en versjon som er verre enn virkeligheten, mener

Foto: GURO K. MERAKERÅS