I dag legger førstestatsadvokaten ned påstand om opp mot 21 års fengsel for den usbekiske asylsøkeren.

Han drepte både Anne Grete Vollum (35) og sju år gamle Cicilie Watnan Lian natt til den 30. april i år.

Kunne ha blitt den tredje

Vollums ti år gamle datter kunne ha blitt det tredje drapsofferet i Overhalla, men på et eller annet tidspunkt da tiltalte skulle ta henne ba hun for sitt liv.

- Jeg skal være stille, sa hun.

Da stanset tiltalte et øyeblikk og på et eller annet vis bestemte han seg for ikke å drepe henne.

- Det er sannsynlig at hun berget livet fordi hun lovet å være stille, sier aktor Jan H. Dahle.

Det samme tror tiltaltes forsvarer Arve Opdahl.

- Jeg tror vi aldri vil få svar på hvorfor han valgte å spare hennes liv. Noe må ha gått inn hos tiltalte ettersom han stanset, sier forsvarer Arve Opdahl.

Venter streng straff

Den drapstiltalte usbekeren bandt 10-åringen fast til en stol og festet tape rundt munnen hennes slik at hun ikke kunne rope om hjelp.

Da jenta etter noen timer var trygg på at tiltalte hadde gått bort fra huset, greide hun på uforklarlig vis å ta seg ned den bratte trappa fra andre etasje med stolen bundet fast på ryggen.

Nede i stua fant hun sin egen mobil hvor hun hadde forhåndslagret flere telefonnummer til mamma, pappa og flere andre kjente. Slik fikk omverdenen vite om tragedien mandag morgen 30. april.

Ifølge aktor er det ingen formildende omstendigheter som skulle tilsi at usbekeren skulle få vesentlig mindre straff.

- Jeg er forberedt på at aktors påstand blir 21 år, sier Arve Opdahl.

Ingen lystmorder

Forsvareren understreker at det er hans oppgave å forsvare usbekeren og at han vil be om at tiltalte dømmes på mildeste måte.

- Det er en stor tragedie for mange, det som har skjedd. Men jeg mener det likevel finnes formildende omstendigheter. Han er ingen lystmorder som har glede av sine handlinger. Jeg ser for meg en person det raknet helt for. Da han kom inn i huset, eksploderte alt, sier forsvareren. Han mener det finnes enda verre saker, som ligger høyere opp på straffeskalaen.

Vanskelig sorgprosess

Den ti år gamle jenta som overlevde, har vært rettens kronvitne. Bak lukkede dører er dommeravhørene spilt av hvor jenta forklarer detaljert om det som skjedde inne i huset drapsnatten. Både hun og mor til Cicilie Watnan Lian blir nå tatt vare på av psykiatrien som vil følge begge tett i lang tid fremover.

- Dette er mye mer dramatisk enn en vanlig sorgprosess. Det blir så slitsomt å være til at man fjerner seg fra virkeligheten. Det er vanskelig å si noe om hvordan det vil gå før om to til tre år, sa avdelingsoverlege Elisabeth Bratland Johansen ved psykiatrisk klinikk i Namsos.

Hun uttalte seg generelt om hvordan mennesker vil reagere når man opplever svært dramatiske hendelser i livet. Deretter ble retten lukket for at man skulle kunne gå i detaljer om tilstanden til de enkelte som er involvert.

- De som opplever slike truende og katastrofale ting i livet vil ofte få en posttraumatisk stresslidelse. Den kan utvikle seg på mange forskjellige vis. Mange ser for seg en fremtid uten muligheter. Dette er en alvorlig lidelse som kan føre til betydelig funksjonstap både sosialt og i arbeidslivet.

Foto: LEIF ARNE HOLME