Foto: GURO KULSET MERAKERÅS

Det er foretatt elevundersøkelser som viser at elevene i Trondheimsskolen mener det blir mer og mer lærermobbing. Problemet beskrives som dobbelt så stort nå, sammenlignet med for fire år siden.

Hva er det som skjer? Læreren skal vel hjelpe og støtte elevene?

- Det finnes vel lærere som kommenterer at elevene ikke er så flinke, eller sender slengkommentarer, sier Runa Berstad Frengen (14).

- Eller det kan være lærere som bruker elever til å vise eksempler på hvordan ting ikke skal gjøres, mener Helena Klinge (14).

Samtidig tror de at det ikke alltid er ment som mobbing. Det kan være lærere som prøver å være morsomme, eller elever som lett tar seg nær av ting.

Ikke akseptabelt

- Vi kan ikke akseptere at noen elever føler seg mobbet eller trakassert i skolen, sier Lisbeth Strickert i Utdanningsforbundet, som er fagforeninga til mange lærere.

Hun påpeker at det som kommer fram i en anonym spørreundersøkelse ikke nødvendigvis er helt riktig. Derfor ønsker hun seg forskning på temaet, sånn at det kan bli «bevist» om dette faktisk stemmer.

Opplæringsloven slår fast at elever har rett til et godt fysisk og psykososialt arbeidsmiljø. Dersom rektor får rapporter om mobbing, skal han eller hun ta opp dette med læreren.

Tør mobbeoffer å si ifra til rektor eller andre lærere?

- Nei, jeg hadde i hvert fall ikke gjort det, sier Helena.

- Det kan kanskje være lettere å si det til foreldre, eller helst til storesøsken, mener Hanne Merk Dyrø (13).

Er det forskjeller på lærermobbing og mobbing elever imellom?

- Mobbing blant elever kan ofte være utfrysing eller juling. Lærernes mobbing er annerledes. Og jeg tror det er vanskeligere å si ifra om lærermobbing, siden læreren er den du i utgangspunktet ville sagt fra til hvis du bli plaget, sier Runa.

SI DIN MENING: Er lærermobbing et problem på din skole?