Mens snøen lavet ned utenfor Snåsa hotell, var temperaturen høyere inne. 122 delegater samlet seg for å avgjøre hvem de vil sende på Stortinget for Nord-Trøndelag Ap etter valget neste høst.

Spenningen er knyttet til kampen om andreplassen, som står mellom sittende stortingsrepresentant Arild Grande fra Levanger og fylkesråd Terje Sørvik fra Vikna. Grande var innstilt som nummer to av nominasjonskomiteen, med knapp margin. Dagens førstekandidat Ingvild Kjerkol var innstilt på topp, og ingen argumenterte imot dette fra talerstolen.

Etter en to timer lang debatt gikk delegatene kl. 13 til sin pølse-lunsj. Voteringen skjer etter pausen.

På tredjeplass ønsket komiteen seg Jorid Nordmelan. Adresseavisen skrev fredag at hun, ifølge flere kilder, følte seg presset av Bjarne Håkon Hanssen til å trekke seg – for å bane vei for Sørvik. Hanssen skal angivelig ha truet med at hun kunne risikere tap av verv i fremtiden. Dagen etter gikk Sørvik-tilhengere ut og kalte saken for en «drittpakke». May Britt Lagesen er ønsket på tredjeplass av mindretallet.

foto
På plass: Ingvild Kjerkol, som sitter på Stortinget i dag, i sin første periode. Jorid Nordmelan, som var innstilt som nummer tre i forkant av møtet.

Les om beskyldningene: Bjarne Håkon Hanssen skal ha forsøkt å presse en kandidat til å trekke seg

- Rå maktkamp

Debatten gikk i forkant av voteringen. AUFs Severin Lyngstad var tydelig:

- Vi opplever en rå maktkamp. Våre etiske spillerregler har kraftig blitt trampet over. Personkampen strekker seg langt utover det vi kan akseptere. Det er betimelig å spørre seg: Når ble jakt på personlige verv viktigere enn det sosialdemokratiske prosjektet?

Han ønsket seg Kjerkol, Grande og Nordmelan på topp tre - og mottok applaus på vei ned fra talerstolen.

Les også: Vil fjerne Arild Grande fra Stortinget

Grobunn for pampevelde-påstander

Stjørdal Ap støtter Terje Sørvik. Marius Haugan Lillegjære fra lokallaget der sier han snart ikke orker å være med i Arbeiderpartiet:

- Jeg har aldri gruet meg så mye til å reise på en politisk event som i dag. Prosessen har vært ubehagelig. Ap blir av og til anklaget for å være pampevelde, og de sakene som har kommet frem, gir grobunn for det. Dette er grunnen til at vi taper valg, sa Lillegjære.

Leder av nominasjonskomiteen Inger Marit Eira-Åhrèn fra Røyrvik var uenig i komiteens innstilling:

- Jeg ønsker listetopper som kan hevde seg når 2021 kommer og vi skal samle Trøndelag. Da trenger vi en namdaling på lista. Gjennom Terje har vi det. Vi går ikke bare til valg for 2017, sa Eira-Åhrèn.

Også Steinkjer Ap, ved Grete Bækken Mollan, og Vikna ved ordfører Amund Hellesø kjempet for «Trøndelags fiskeriminister» Terje Sørvik. Det gjorde også Liernes representant, som tror Høyre og Frp er fornøyde dersom Grande får fortsette på Stortinget.

foto
Også på hotellet i Snåsa: DDE-vokalist Bjarne Brøndbo er også i Snåsa lørdag. Han støtter kandidaten Terje Sørvik. Foto: leif arne holme

Les også: - Dette er en drittpakke

For flink for Oslo?

Leder Kari Kjerkol i Levanger Ap kjempet for Grande:

- Han har et bredt nettverk som er viktig når Ap skal danne regjering til høsten. Det tar lang tid å komme dit Arild er nå, sa Kari Kjerkol.

Trine Reitan fra Verdal-laget støttet også Grande:

- Prosessen med fylkessammenslåing må ivaretas av dem som kjenner prosessen best, sa Reitan, noe som underforstått betyr: Fylkesråd Terje Sørvik gjør en så god jobb at han må forbli i Trøndelag og ikke reise til Oslo.

Frostas Signe Seem sa rett ut:

- Jeg har ikke lyst til å miste Terje i fylket. Jeg er redd for primærnæringa. Hvem skal ta hans plass, hvis han forsvinner på tinget? sa Seem.

Dette ble kraftig imøtegått fra Sørvik-leiren, som ikke ville høre snakk om at «noen er for flinke til å kunne reise til Oslo».

- Ble anbefalt å tie

Han som målbar mindretallet i komiteen sitt syn - Svein Eirik Veie - tok ordet før voteringen:

- Først vil jeg være litt personlig. Det er ikke bare enkelt å innta denne talestolen. Det er fordi jeg på torsdag fikk en sterk oppfordring om å la det være. Jeg opplevde det krevende. Men sent i går kveld tok jeg avgjørelsen: Jeg skal gjennomføre det, sa Veie.

Så argumenterte han for Sørvik som toppkandidat.

Nord-Trøndelag Arbeiderpartis leder Bjørn Engen manet til vennlighet i forkant av møtet:

- Noen ganger tråkker vi over. Jeg vil oppfordre oss alle til å vise ryddighet og at vi er seriøse i vår omtale av hverandre. Vis vennlighet. Det kommer en dag i morgen. Da starter kampen. Når vi går ut herfra, forventer jeg at vi står samlet, sa Engen.