Finnsnes i Troms var vertskap da Northern Delight VM i Sjømat gikk av stabelen i helga. Med sjømatøya Senja som nærmeste nabo, er dette en av landets fremste sjømatregioner. Råvarene som ble brukt var så kortreise og blodferske at det ble kommentert som uvant av enkelte utenlandske konkurransedeltakere.

Tre nasjoner til finalen

Lørdag var det duket for mesterskapets prestisjetunge konkurranse; World Champion Seafood Young Chef. I denne kategorien kan ingen deltakere være eldre enn 22 år og 7 deltakere fra Norge, Sverige, Finland og Danmark hadde prekvalifisert seg før mesterskapet.

Martin Trana Flak forsvarte vertsnasjonens ære under finalen.

– Det var skikkelig gøy å ta et sølv her i dag. Dette er en fantastisk oppkjøring til verdensfinalen i World Skills i august, sier den unge namsosingen.

Gullet i VM i Sjømat gikk til Eric Seger (21) fra Sverige, mens Lari Helenius (21) fra Finland tok bronse.

– Jeg er vant til å jobbe med norsk laks og skrei hjemme i Sverige, men her var det ekstra spennende å delta i et mesterskap viet kun norske råvarer fra havet, forteller Eric Seger.

Mer fokus på helse

Alle de tre finalistene har allerede kvalifisert seg til World Skills i klippfiskelskende Brasil og mener fisk er et ekstra spennende råstoff å jobbe med som profesjonell kokk, både på grunn av variasjonene og helseeffekten,

– Du kan gjøre mer med sjømat enn du kan med kjøtt. Det er på mange måter mer kreativt, sier Martin Trana Flak. Han mener sjømaten virkelig er på vei inn på de unges menyer.

– Unge i dag er i langt større grad enn tidligere opptatt av mat og av hva de spiser. Mange har oppdaget helseeffekten sjømaten gir, sier Flak.

De unge kokkene har ett godt råd til alle som vil lykkes med fisk på kjøkkenet.

– Vær forsiktig med varmen. Stek eller ha ovnen lav temperatur, da blir fisken utrolig saftig. Bruk gjerne et termometer, avslutter Martin Trana Flak.