– Vi har hatt to maskiner i arbeid i hele dag. Til sammen har de vært i lufta i 13 timer, fortalte salgs- og markedsansvarlig Richard Simonsen i det stjørdalsbaserte helikopterfirmaet onsdag kveld.

Tirsdag sendte selskapet to Bell 214-helikoptre for å bidra i slukkingsarbeidet i det som blir beskrevet som den verste skogbrannen i Sverige i moderne tid.

Simonsen beskriver en vanskelig jobb.

– Det er en svært krevende innsats. Det er tett røykdekke over hele området. Det gjør at vi innimellom må stå på bakken mellom slukkingene.

- Store mengder strålevarme

Det er ikke bare røyken som er utfordrende.

– Brannen fører med seg store mengder strålevarme som kan være begrensende i arbeidet, sier Simonsen.

Han berømmer egne piloters innsats.

– Gutta våre har gjort en fantastisk jobb så langt, sier Simonsen.

Han er innstilt på at Helitrans bidrar i slokningsarbeidet så lenge det er behov.

– Såfremt det ikke oppstår en alvorlig brann i Norge vil begge helikoptrene holde seg i Sverige.

I tillegg til røyken og strålevarmen, vil været avgjøre hvor lenge helikoptrene kan være i luften torsdag.

– Vi går aldri på akkord med sikkerheten. Men vi vil fly hele dagen hvis været tillater det. Vi vurderer også å sende to ekstra piloter som kan bistå de andre.

Hjelp fra «vannbombefly»

Helitrans hadde onsdag kveld seks mann i arbeid med de to helikoptrene i Sverige. I tillegg til pilotene, sørger to teknikere og to såkalte lastemenn for at helikoptrene med jevne mellomrom får kastet 3000 liter vann over flammene.

– Det er gode arbeidsforhold for pilotene og andre mannskaper. De får god service, mat og det de trenger, sier Simonsen.

Onsdag fikk Helitrans og de andre brannkjemperne hjelp av fire vannbombefly fra Frankrike og Italia. Flyene gikk på vingene sent onsdag ettermiddag. Flyene kan bunkre 6000 liter vann i løpet av 12 sekunder.

Skal gjøre best mulig jobb

1200 personer er evakuert i Gammelby, Ängelsberg, Västervåla, Sörhörende, Stenbroviken og Hörnsjöfor som følge av brannen.

Tirsdag ble 4500 beboere bedt om å evakuere fra tettstedet Norberg, men evakueringsordren ble senere trukket tilbake.

Flere av innbyggerne av det skogbrannrammede området kritiserte onsdag svenske myndigheter for at de var for trege i bekjempelsen av brannen.

– Det er ikke noe jeg vil uttale meg om. Slike spørsmål må en evaluering på et senere tidspunkt svare på. Akkurat nå er vi bare opptatt av å gjøre en best mulig jobb, sier Simonsen.

Onsdag hadde brannen svidd av over 190 kvadratkilometer. Den var fremdeles ikke under kontroll.

Stjørdalsbaserte Helitrans bidrar i slukkingen med to helikoptre av typen Bell 214. Foto: Helitrans