Den nye verdensrekorden er nesten ett døgn raskere enn den gamle rekorden (8 dager 9 timer og 40 min journ.anm.), som har stått siden 2003. Det var Trønder-Avisa som først omtalte bragden.

Fem timers søvn siden mandag

Det er Vegard Jørstad og tvillingene Ole Christian og Ronny Andre Kjenstad som er rekordinnehaverne. De startet fra vestkysten av Grønland forrige onsdag og etter 560 kilometer kom de i kveld frem til østkysten i et kraftig uvær. Siden mandag har karene bare sovet fem timer, forteller Christer Rognerud, rådgiver for ekspedisjonen sammen med Lars Ebbesen.

- Gutan var utrolig lettet, stolt og glad da de kom frem til jakthytta ved Isortoq i kveld. Det blåste opp mot 20 sekundmeter. Jeg hørte vinden da jeg snakket med dem, sier han.

Gikk etter GPS

Det ble altså en høydramatisk slutt på rekordferden.

- Hadde de ikke kommet seg ned nå, kunne de blitt liggende værfast på breen. Det blåste helt vanvittig. De kjørte non stop fra siste leir og droppet veipunktene. De så ingenting, gikk etter GPS-en og brakk også to staver, sier Rognerud.

Mat fra eskimodame

I tillegg begynte det å bli lite mat igjen for trioen - de hadde igjen en halv dagsrasjon med frokostblanding.

- Da Lars Ebbesen hørte det, fikk han tak i en eskimojeger fra eskimolandsbyen. Han har nå hentet gutan i båt og fraktet dem til landsbyen hvor en eskimodame skal lage en ukjent eskimorett til dem. I tillegg blir det noen flasker øl på dem. Det er en mer verdig feiring enn en halv dagsrasjon med frokostblanding, sier Rognerud.