Både meldingen som var lagret på mobilen og uttalelser fra en usbekisk kamerat bekrefter at drapet kan ha vært noe mer enn en impulshandling.

I meldingen går det frem at han har tenkt å drepe seg selv og eks-kona:

«Jeg har tenkt på, hva jeg skal gjøre og kommer til at jeg skal drepe Anne Grete og meg selv. Hvis det hadde ikke vært barne, jeg hadde aldri kommet til det. Men det plager meg veldig mye. Jeg er ikke en maskin som lager baby. Jeg er et menneske som har følelser», skrev usbekeren i meldingen lagret som en usendt sms.

Fikk ikke vite

I månedene fra det ble brudd mellom Vollum og tiltale i januar i fjor, fikk usbekeren ifølge sin forklaring ikke vite noe mer om graviditeten. Eks-kona ville ikke møte ham, og kommunikasjonen var begrenset.

- Vi snakket til slutt bare gjennom tekstmeldinger, forklarte han i retten. At det var tvillinger, fant den vordende faren ut på internett.

- Det fikk jeg vite på Nettby, hvor Anne Grete hadde lagt ut meldingen om at hun ventet to guttebarn, har Mirzaolimov forklart.

Eks-kona skal også ha gjort det klart at han ikke fikk ha kontakt med barna.

- Hun sa til meg at jeg ikke får se barna. De er ikke dine, men mine sa hun, hevdet tiltalte i retten i går.

Han følte stor frustrasjon over situasjonen, og kontaktet både Familievernkontoret og lensmannskontoret for å høre om han hadde rett til å være med på fødselen.

- Planlagt handling

Da drapet skjedde 30. april, følte Mirzaolimov ifølge selvmordsbrevet seg svært presset:

«Jeg er veldig trøtt og lei av alt. Jeg kan ikke leve i Usbekistan, når jeg her har 2 barne», skrev han på mobilen.

Telefonen ble funnet i huset i Overhalla da politiet kom dit. Kripos har ikke lykkes i å avklare om meldingen ble skrevet før eller etter at Mirzaolimov tok livet av Vollum.

Uansett peker meldingene mot at usbekeren hadde reflektert rundt drap og selvdrap som en mulig utvei fra situasjonen han befant seg i. Det signaliserer også uttalelser en usbekisk bekjent av Mirzaolimov har kommet med.

- Det var en planlagt handling. Han var beregnende og meget intelligent, skal kameraten ha sagt i politiavhør.

Ville bryte

Selv om usbekeren på sin side forklarer at han ønsket å fortsette forholdet til Vollum, tyder opplysninger på at Overhalla-kvinnen hadde sterke grunner til å ønske seg ut av ekteskapet.

En episode på en fest i januar i år skal ha vært den utløsende faktoren. Men hun hadde også begynt å tvile på hans motiver for å gifte seg.

- Anne Grete gjorde det slutt fordi hun mente ekteskapet var et papirekteskap og at jeg gjorde det for å få oppholdstillatelse i Norge. Anne Grete hevdet at mange venner av henne hadde sagt det samme, sa Bahadir, som ble såret av den massive kritikken.

- Skulle vært ugjort

Bahadir sa i retten at han angret veldig på det han hadde gjort.

- Jeg skjønner hvor forferdelig det er. Jeg angrer veldig mye. Det skulle ha vært ugjort. Jeg skjønner at mange sørger. Jeg tenker hele tiden på hvordan de pårørende har det, sa han.

Selv om han erkjenner drap, forsøkte han å tegne et bilde av seg selv som en ikke-voldelig person.

- Det var en overraskelse for meg at jeg kunne gjøre noe slikt. Jeg har aldri tidligere prøvd å løse problemer med vold, understreket tiltalte.

Dette ble senere imøtegått av førstestatsadvokat Jan H. Dahle, som viste til at Mirzaolimov selv har sagt i politiforklaringer at han har vært innblandet i alvorlige slåsskamper både i Usbekistan og Russland.

Mørkt bilde

Det var på forhånd usikkert om tiltalte ville forklare seg for retten. I begynnelsen satt han ved sin forsvarer med bøyd hode og var tydelig preget av situasjonen. Men etter hvert ble han mer og mer villig til å snakke, og retten fikk vite en del om det som skjedde i forbindelse med drapet på Vollum. Han husker imidlertid svært lite når det gjelder drapet på sju år gamle Cicilie Watnan Lian.

- Det var et mørkt bilde jeg hadde inni hodet mitt. Alt var kaos, jeg hadde dundrende hodepine og alt gikk som i sakte kino inne i huset, sa han.

Bahadir Mirzaolimov kan ha planlagt drapet på ekskona. Foto: Foto: PRIVAT
Dobbeltdrapstiltalte Bahadir Mirzaolimovs forklarte i går hvordan han tok seg frem til huset i Overhalla. Foto: Leif Arne Holme