Prisen på 25 kroner per kilo lokket kunder i fleng og tidvis var det tilløp til kaos.

- Dette er god og rimelig mat. Skikkelig tradisjonskost, sier Einar Aarli.

Han står med pengesedlene klar i handa idet han peker ut isoporkassen som rommer ti kilo fersk skrei. I tillegg har han sikret seg et par pakker med lever og rogn.

- Ti kilo er jo ikke så mye. Men jeg bor alene og har mat en god stund. Egentlig synes jeg skreien er best nysaltet med mye stekt flesk som tilbehør, sier han før han tar kassen i hendene og begir seg inn i folkemengden på «Fiskebondens marked».

- Skikkelig høysesong

Årets skreifiske utenfor Vikna har vært over all forventning denne sesongen. Fiskeforedlingsbedriften Rørvik, som inntil ganske nylig var bedre kjent som Rørvik Fisk & Fiskematforretning, har derfor mer enn nok kortreist skrei med tilbehør på lager.

- Her går det unna, sier Geir Paulsen som stiller opp på dugnad i familiebedriften som lastebilsjåfør. Han har kjørt i skytteltrafikk med fiskepaller mellom salgsbodene og fiskelageret hele formiddagen. Nå har han nettopp fått beskjed fra Ragnhild Tyldum, som veier fisk og tar imot betaling, at boden snart har gått tom både for lever og rogn.

- Ja, det er skikkelig høysesong, sier Geir Paulsen før han setter seg bak rattet.

Både mat og kultur

Skreifestivalen er en mat- og kulturfestival. Årets festival er den 16. i rekken. Skreien står i sentrum, men festivalen er også en hyllest til den viktige fiske- og havbruksnæringen i Vikna og på Namdalskysten.

En større anlagt næringskonferanse i Norveg dannet opptakten til årets festival allerede torsdag. I løpet av fredag og lørdag var dessuten fiskekonkurranse og en rekke kulturinnslag med blant annet lygarkveld, vandreteater og premiere på filmen «Øyværet», som handler om menneskeskjebner knyttet til fraflyttingen av fiskeværet Sør-Gjæslingan.

God omsetning. Ragnhild Tyldum hadde sitt fulle hyre med å betjene skreikundene. Foto: Jan Erik Roel
Einar Aarlie har pekt ut kassen med skrei. Ragnhild tyldum er klar til å ta imot betalingen. Foto: Jan Erik Roel
På kvelden var det stemning i pollen med vandreteater. Foto: Jan Erik Roel
Ingvild Pettersen hadde sitt fulle hyre med å varme nok fiskekaker. Foto: Jan Erik Roel