Han sitter denne uken i Inntrøndelag tingrett, tiltalt for å ha skåret opp en 44 år gammel kvinne i underlivet

Tiltalte skal ha påført henne omfattende skader. Da fornærmede forklarte seg i går sa hun at tiltalte ikke hadde påført henne skadene, men at hun hadde falt.

Vurdert for første gang

Det er for første gang foretatt en judisiell observasjon av mannen. Psykiater Michael Setsaas presenterte denne for tingretten tirsdag formiddag.

- Vurderingen gir ikke grunnlag for særlig optimisme for fremtidig adferdsendring. Han responderer dårlig på behandling og det foreligger høy risiko for lignende seksuell adferd som han er domfelt for, sa Setsaas i retten.

Sammen med  Kirsten Rasmussen er han rettspsykiatrisk sakkyndig i saken. De konkluderer med at tiltalte har alvorlige og sjeldne seksuelle avvik. De peker også på at det er innslag av sadisme i forholdene 51-åringen er domfelt for.

De mener gjentakelsesfaren er ytterligere styrket om retten finner det bevist at tiltalte har mishandlet den 44 år gamle kvinnen som fikk uopprettelige skader i fjor.

Det pekes også på at tilfellene i de tidligere dommene beskriver flere typer seksuell vold.

- Dette er sannsynligvis en risikomarkør som øker gjentakelsesfaren, sier Setsaas.

Ønsker seks års forvaring

Påtalemyndigheten mener tiltalte har påført kvinnen skadene med en tapetkniv eller en annen skarp gjenstand. Modus skal være nærmest identisk som de tidligere sakene mannen er domfelt for.

Han soner for tiden en dom på tre år og fire måneders fengsel etter den såkalte ¨Östersund-saken der Aud Jorun Rønning ble funnet død i en campinghytte. Tiltalte ble frifunnet for drap, men dømt for mishandling.

Aktor i saken, statsadvokat Per Morten Schjetne, vil legge ned påstand om seks års forvaring. Tiltalte nekter straffskyld. Overfor Adresseavisen hevder han at han ikke har gjort noe klanderverdig.

Det er satt av fire dager til saken som startet i Inntrøndelag tingrett mandag.

De sakkyndiges vurdering er sentralt i påtalemyndighetens påstand om forvaring.

- Likegyldighet og mangel på forståelse

Ifølge Setsaas kan ikke tiltalte anses for å være psykotisk, men de sakkyndige mener han har dyssosial personlighetsforstyrrelse.

De peker også på at han hadde en påfallende tendens til å ønske å gi tilfredsstillende svar til de sakkyndige under observasjonen.

- Han fremstår med en likegyldighet og mangel for andres følelser, en mangel på evne til å forholde seg til regler og normer og en manglende evne til å lære av negative sanksjoner som samfunnets reaksjoner.

De sakkyndige kommenterer også at 52-åringen over tid har vist en påfallende interesse for kvinners underliv og at dette har skjedd over tid.

- Dette er sannsynligvis et uttrykk for hans seksualitet. Den er avvikende fra det man kan kalle normalt, sier Setsaas.

Den tiltalte mannen nekter straffskyld. Her er han avbildet i forbindelse med rettssaken i Østersund. Foto: Mariann Dybdahl
Disste tapetknivene ble beslagtlagt i tiltaltes hjem. Foto: KRISTOFFER FURBERG