Den inngåtte flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia får alvorlige følger for en syrisk far og hans fem år gamle sønn, nå bosatt i Namsos.

De venter på asylmottaket i Namsos på mor og fire søstre som for tiden befinner seg i en desperat situasjon i havna på den greske ferieøya Chios.

Reiste i forveien

Det var VGs reportere på øya som fredag kom i kontakt med Falak Darwish og hennes fire eldste barn i havna på Chios. Familien kommer fra Qamishli i Syria. De forteller til avisen at de ikke hadde råd til at hele familien samlet kunne reise til Europa samtidig. Derfor reiste far og minstemann i forveien.

– Nå ringer minstemann meg fra Norge, gråter på telefonen og spør når vi kommer. Jeg vet ikke hva jeg skal svare ham, sier Darwish til VG.

Retur starter mandag

Selv om avtalen mellom EU og Tyrkia ble inngått i midten av mars ble selve returoperasjonen av flyktninger fra Hellas til Tyrkia først gjort lovlig på fredag.

Da stemte det greske parlamentet for å erklære Tyrkia som et trygt land hvor flyktninger kan få beskyttelse. Det betyr at etter planen skal deportasjonene av flyktninger fra de greske øyene starte mandag 4. april, klokken 10 lokal tid.

VG skriver at det på øya Chios nå er i overkant av 1500 migranter og flyktninger, og at det de siste dagene vært en svært kaotisk situasjon der.

– Vi kan ikke reglene. Vi får ingen informasjon, annet enn at vi må vente, men vi vet ikke hva vi venter på. Vi vil heller søke asyl i Hellas enn å dra til Tyrkia, sier moren til VG.

Mannen må først få sin søknad behandlet før de kan søke familiegjenforening til Norge.

Rømt fra leir

Etter at de rømte fra interneringsleiren sover nå moren og døtrene i havna på øya.

Det lyktes ikke Adresseavisen å få kontakt med mannen til Falak Darwish søndag.

foto
Avtale EU/Tyrkia: Disse flyktningene blir hindret av tyrkiske myndigheter fra å dra videre til den greske øya Chios. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris
foto
Ny Avtale: Det greske parlamentet stemte fredag over om Tyrkia er et sikkert land å returnere flyktninger til.