Utdannelse gir makt Jentene som går på Shonglak-skoler i Bangladesh får muligheten til å skape sitt eget liv. Operasjon Dagsverk skal gi bengalske jenter redskapet til å kjempe mot undertrykkelse: utdannelse. Foto: OPERASJON DAGSVERK

OD har blitt arrangert i over 40 år. Hvert år har det handlet om ungdom, og alltid om utdanning. Kunnskap gir superkrefter. Med dem kan du bli sjef i eget liv!

Går til Bangladesh

OD-pengene går i år til Shonglapskoler i Bangladesh.

LES OGSÅ: Operasjon årsverk

-.Jenter er veldig undertrykte i Bangladesh, sier Even Fridén Melhus (16), leder i Sør-Trøndelags distriktskomité. I likhet med de andre i komiteen gløder han av engasjement.

De fleste bengalske jenter blir utsatt for giftemål i ung alder. Da kommer de under svigerfamiliens kontroll, og kan ikke velge selv hva de vil gjøre med livet sitt, forklarer Maria Vestvik (19).

Kun to timer undervisning

Shonglapskolene prøver å gjøre noe med dette. De tilbyr jenter mellom 11 og 19 år å gå et år på skole, med undervisning to timer hver dag. Grunnen til at det ikke er mer undervisning, er at de i tillegg skal kunne jobbe og hjelpe til hjemme. Anne Lotte Olsen (18) forteller oss litt mer om skoleopplegget.

De lærer om hygiene, rettigheter, lesing og skriving. De siste 6 månedene får de en yrkesutdanning, sånn at de kan velge å begynne å jobbe etterpå.

-.Det er viktig at ikke vi fra vesten kommer og forteller dem hvordan de skal komme seg ut av fattigdommen. De må selv finne veien, for det er de som vet hvilke behov de har, understreker Nuthaya Iren Engan (16). Men de trenger penger for å finansiere skoler. Og her kommer OD inn.

Tanken bak aksjonen er at norske ungdommer, som får en veldig grundig og god utdanning, spanderer én dag av sin utdannelse for å jobbe og tjene penger som kan bidra til at ungdom i andre land også får en sjanse til utdanning.

Kontroll over eget liv

I dag går 15.000 jenter på Shonglapskoler i Bangladesh. Pengene fra OD vil gi 100.000 jenter sjansen til å skaffe seg litt utdannelse. Utdannelsen gir dem valgmuligheter. De får vite at det ikke er lov til å gifte dem bort før de blir 18. Og de får lære et yrke slik at de ikke er avhengig av en ektemann for å overleve.

Med hjelp fra norsk ungdom kan begalske jenter få superkreftene de behøver for å bestemme over sitt eget liv.

Utdannelse gir makt Jentene som går på Shonglak-skoler i Bangladesh får muligheten til å skape sitt eget liv. Operasjon Dagsverk skal gi bengalske jenter redskapet til å kjempe mot undertrykkelse: utdannelse. Foto: OPERASJON DAGSVERK