Problem: Veronica Simonsen, Kathrine Hilmarsen og Natalie Kalland mener overvekt er et problem som må tas opp på riktig måte. Foto: GURO KULSET MERAKERÅS

I høst skal 4000 elever på 3. trinn veier og måles. Forskere trenger data for å kunne si noe om hvorfor folk i Norge blir tykkere og tykkere.

Skal veie barn

For 20 år siden ble alle elever veid og målt på skolen. Men dette ble det slutt på fordi man fryktet at det var en belastning for alle som ikke veide passe masse.

Ragnhild Hovenget leder prosjektet Barns vekt i Norge. Hun sier de trenger å veie unger for å dokumentere vekstutviklingen hos barn som en gruppe. For å unngå at barna begynner å sammenligne måleresultatene sine, er planen at de ikke skal få vite hvor mye de veier og hvor høye de er.

- Barn vet utrolig godt hvem som er tjukke og ikke uansett, mener Natalie Kalland (18).

Overvektig ungdom

Om de er forsket lite på barn, er det ihvertfall utført en stor undersøkelse blant ungdom. 16.000 ungdomsskoleelever svarte på spørsmål om vekt, høyde, fysisk aktivitet og kostvaner i årene mellom 2000 og 2004. Svarene forteller oss at 12 % av ungdom er det som kalles overvektige. Undersøkelsen viser også at det er flere gutter enn jenter som er overvekt, og det er mest vanlig med fedme i Nord-Norge og minst i Oslo.

Det er mange årsaker til at barn og unge blir overvektige eller fete, og noen enkel forklaring som gjelder for alle er det vanskelig å finne.

- Jeg tror uansett det er viktig å motivere til trening og godt kosthold, sier Veronica Simonsen (17).

- Må snakke

Er det for mye fokus på kropp og vekt? Dette spørsmålet dukker alltid opp når saker om veiing og overvekt kommer opp i media. Mange frykter at det skal føre til mer slankepress og spiseforstyrrelser.

- Overvekt er et problem vi må tørre å snakke om, mener Kathrine Hilmarsen (18), men understreker at det må snakkes om på riktig måte.

- Jeg mener vi heller bør snakke om helse enn om vekt, synes Natalie.

- Vi har aldri hatt vekt hjemme. Det viktigste er jo at man er sunn og frisk, smiler Veronica.

Kathrine tror det kan føre til problemer hvis ungdom vil se ut som de supertynne modellene. Hun får støtte av Natalie, som frykter at mye fokus på vekt og kropp kan gi større problemer for dem som allerede har komplekser.