Foto: TERJE VISNES

Rundt 500 unge legobyggere satte hverandre i stevne på Gløshaugen i helgen. Konkurransen går ut på å bygge og programmere legoroboter som skal løse forskjellige oppgaver på kort tid.

– Kjempeartig! Det er så gøy å programmere, sier tolvårige Trine Holden i en kjærkommen pause under lørdagens konkurranse «First Lego League 2008».

Skole og fritid

I sprudlende humør og akkompagnert av drønnende diskorytmer forteller den kreative legobyggeren hvordan hun og andre elever fra Nidarvoll skole har brukt både skoletimer og fritid på å konstruere den optimale roboten til årets store høydepunkt for Trondheims unge ingeniørspirer.

Og fornøyd konstaterer hun og klassevenninnen Hanne Skuldru at laget sannsynligvis går videre fra de innledende rundene.

– Vi håper å være med helt til finalen. Det er bare tre runder til, forklarer tolvåringen før hun unnskylder seg og forsvinner i retning lunsjbordet. For uten mat og drikke, duger legoheltene ikke.

Mange jenter

Ambisjoner har også representantene fra fjorårsvinneren Steindal skole. Elevene på laget med det tillitvekkende navnet «GlobalFriends» gir klart uttrykk for at de har forhåpninger om å gjenta bragden – og det skulle vise seg å slå til. T

Tiåringen Eldrid Bratsberg fra samme skole ser heller ingen grunn til å gå stille i svingdørene på Realfagbygget.

– Jeg skal bli forsker! Jeg begynte å leke med lego hos søskenbarna mine og det er morsomt, smiler Eldrid og viser journalisten den tøffe T-skjorten med påskriften «the Lightnings». Hun forklarer at alle lagene har ulike T-skjorter – akkurat som på en håndballturnering.

– Det er flest gutter, men også mange jenter, svarer Eldrid og venninnen Synne Herrem (10) på spørsmål om det er mange som pusler med legobrikker på jenterommet.

LES OGSÅ: Legobyggerne inntok Gløshaugen

Klima på timeplanen

Om lag 500 deltakere i alderen 10-16 år fordelt på 36 lag var tallenes tale for den niende utgaven av «First Lego Leauge» i Trondheim. Selve konkurransen var todelt. I tillegg til å bygge og å programmere en mest mulig anvendbar robot for å løse avanserte oppgaver på en bane, måtte lagene også holde en teoretisk presentasjon hvor temaet var klimautfordringen.

– Fokuset er hva vi kan gjøre lokalt for å møte CO2- og klimaproblematikken, opplyser prosjektleder Jill Kristina Nordhus i arrangøren First Lego League Scandinavia.

Konkurrransen er verdensomspennende, og vinneren fra Trondheim møter om tre uker vinnerlag fra andre norske og nordiske byer til skandinavisk finale.

Prisvinnerne:

First lego league Champions fra turneringen i Trondheim ble GlobalFriends som består av elever fra Steindal skole. De reiser til Skandinavisk finale i Kongsberg siste helgen i november.

Resten av prisene gikk til:

Konkurrent-prisen: De energiske

Oppfinner-prisen: A-Nardo

Konstruksjons-prisen: NACHI

Loggbok-prisen: Kvenværgjengen

Programmerings-prisen for de yngste: GlobalFriends

Robotkonkurransens 1. pris: NACHI

Robotkonkurransens 2. pris: GlobalFriends

Samarbeids-prisen: Crazy Monkeys

Innsikts-prisen for de yngre: Team Norskag

Innsikts-prisen for de eldre: De energiske

Stå-på-prisen: REODOR 2008

Profilerings-prisen: KLIMAks

Foto: TERJE VISNES