I går ble usbekeren varetektsfengslet for fem nye uker.

Kledd i sort t-skjorte og joggebukse, kom den drapssiktede mannen til Trondheim tingrett. Håret er blitt lengre enn på politiets bilder, ellers ser han lik ut. Både før og etter rettsmøtet opptrådte han rolig, og gir inntrykk av å være sjenert og tilbakeholden. Han var påsatt håndjern ved ankomst og avreise fra retten, men slapp å ha dem på inne i tinghuset. Mirzaolimov ønsker ikke å snakke med pressen, men snakker og forstår norsk så godt at den tilkalte tolken fikk lite å gjøre.

Usbekeren er siktet for å ha drept sin fraseparerte kone Anne Grete Vollum og Cicilie Watnan Lian i Overhalla. Vollum var gravid med tvillinger, siktede skal ha vært faren.

Erkjenner alt

Det er forbudt for media å referere fra selve fengslingsmøtet, men ifølge fengslingskjennelsen erkjenner Bahadir Mirzaolimov at det må være han som står bak alle ugjerningene den grufulle natta i Overhalla. Han er siktet for drap, overgrep og frihetsberøvelse.

Ifølge forsvarer Arve Opdahl kan siktede kun huske at han har drept Anne Grete Vollum. Usbekeren viser til at han etterpå inntok over 100 tabletter, derav beroligende midler - noe forsvarereren antyder kan være årsaken til at han ikke husker hva han senere gjorde med de to jentene i huset.

- Folkehelseinstituttet skal undersøke om det er sammenheng mellom den store mengdene tabletter sier han tok og de funnene som er gjort i blodprøver av ham, sier forsvarer Arve Opdahl. Dersom 26-åringen virkelig tok så mange tabletter, sier Opdahl at dette kan ha gjort ham psykotisk.

- Det vil være en forklaring på hvorfor han ikke husker, sier forsvareren. En selvpåført psykose kan imidlertid ikke frita 26-åringen for straffansvar.

Frykter uriktig forklaring

I fengslet har usbekeren brev- og besøksforbud, og forbud mot å lese aviser eller følge med i kringkasting. Han er i tillegg isolert fra de andre fangene, og opplever ifølge sin forsvarer fengslingsvilkårene som svært belastende. Politiet fikk imidlertid i går rettens medhold i å opprettholde disse forbudene i ytterligere en måned, noe retten begrunner med at 26-åringen skal gjennom nye avhør. Det er da viktig at hans forklaring ikke påvirkes at opplysninger han har fått fra mediene. Men forsvareren er svært kritisk til fengslingsbetingelsene.

- Det virker som om politiet opprettholder isolasjonen i håp om at han kommer med grundigere forklaringer enn han til nå har gjort. Men når han ikke har klart å huske alt frem til nå, mener jeg sjansene er små for at han etterhvert vil huske mer. Derimot tror jeg sjansene øker for at det presses frem uriktige forklaringer, argumenterer Opdahl. Han vil i dag be lagmannsretten vurdere Mirzaolimovs fengslingsvilkår.

Foto: Foto: PRIVAT
Bahadir Mirzaolimov har fått forlenget varetekt til 28. juni. Foto: PRIVAT