Lørdag ble det for første gang oppdaget svineinfluensa hos gris i Norge. Besetningen i gården i Levanger i Nord-Trøndelag ble båndlagt av Mattilsynet. Nå viser det seg at flere andre besetninger også er smittet, men man kan foreløpig ikke slå fast om det dreier seg om et utbrudd i svinenæringen.

Kan bli nedslakting

Mandag kveld bekrefter Mattilsynet at enda en grisebesetning i Åsen er smittet. I løpet av morgendagen vil Mattilsynet bestemme om de skal starte nedslakting. Også flere kan være rammet.

– Vi har ikke fått svar på alle seks prøvene ennå, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet til adressa.no

– Vi vil nå bruke den første tiden på å varsle gårdeieren som er berørt, og så vil vi i løpet av tirsdag ta en avgjørelse på hvilke tiltak som skal settes i verk.

Rykker inn

I morgen rykker mannskaper fra Mattilsynet inn for å ta prøver i nye besetninger som ligger i en radius av fem kilometer rundt gården i Åsen, hvor man regner med at utbruddet startet.

I tillegg kartlegger man bevegelser til og fra gårdene både når det gjelder dyr og mennesker. Røthe Knudtsen synes det er spesielt at Norge, som har vært fri for den tradisjonelle svineinfluensaen, nå plutselig er et av svært få land i verden hvor griser er blitt smittet av mennesker.

– Det er veldig overraskende og alvorlig. Nå må vi konsentrere oss om å følge opp de ni første besetningene og ta hånd om resten på en god måte.

Ble stanset

Først klokken 21.00 i kveld var analyseresultatene klare. Da møttes ekspertene i Mattilsynet på nytt for å drøfte analysene og vurdere videre tiltak.

Regiondirektøren sier det ikke har tatt standpunkt til noen nedslakting ennå.

– Nedslakting er mest aktuelt dersom sykdomsutbruddet er begrenset til en eller noen få besetninger. Hvis noen få besetninger er smittet, kan det lønne seg å slakte for å stoppe smittespredning. Men dersom det er snakk om et stort antall besetninger blir effekten av nedslakting liten, fordi det kan være mange og uklare smittekilder, sier Røthe Knudtsen.

Det var bare så vidt Mattilsynet rakk å isolere den første svinebesetningen med utbrudd i Åsen. Samme dag skulle nemlig bonden levere smågris til andre produsenter i distriktet.

–Det var planlagt leveranser da vi kom. Heldigvis ble dette stanset. De kunne ha satt fart på den biologiske karusellen, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Store tap

Norske svineprodusenter kan påføres tap i milliardklassen dersom svineinfluensaen sprer seg videre i Trønderske besetninger og andre steder i landet med store dyretetthet. Erfaringer fra utlandet viser at det er svært vanskelig å hindre at infeksjonen spres raskt til andre besetninger når den først er introdusert i en populasjon. Det er derfor viktig at det utvises den største forsiktighet ved all import av gris og at regler for isolat og testing overholdes strengt.

Det er ingen spesifikk behandling, men det blir ofte brukt antibiotika for å forebygge sekundærinfeksjoner. I enkelte land er det vanlig å vaksinere grisene mot infeksjon med influensavirus.

Det er nå påvist svineinfluensa hos enda en gård i Åsen. Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet